Μείωση του τζίρου τους είχαν την περίοδο των εορτών οι εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας, σε ποσοστό 5% - 40% σε σχέση με πέρυσι, μετά από έρευνα που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε καταστήματα του Κέντρου, της Ανατολικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης. 


Συγκεκριμένα, το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 65% δήλωσε δυσαρεστημένο από την κίνηση των καταστημάτων την περίοδο των εορτών.

Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι καλύτερη καταναλωτική κίνηση υπήρξε κατά την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, το 15% δήλωσε ότι κινήθηκε καλύτερα την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, το 12% είχε ικανοποιητική κίνηση και τα δύο χρονικά διαστήματα ενώ το 16% δήλωσε ότι κανένα χρονικό διάστημα δεν ήταν καλή η αγοραστική κίνηση.

Αναφορικά με τις Κυριακές που ήταν ανοιχτή η αγορά, την πρώτη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, μόνο το 18% δήλωσε ικανοποιημένο από την κίνηση στην αγορά ενώ το 82% των ερωτηθέντων δεν έμειναν ικανοποιημένοι τη συγκεκριμένη Κυριακή. Την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν ικανοποιημένοι από την αγοραστική κίνηση και οι υπόλοιποι μισοί όχι. Την τελευταία Κυριακή του έτους ποσοστό 24% των ερωτηθέντων ήταν ικανοποιημένοι από την αγοραστική κίνηση ενώ το 76% δεν έμειναν ευχαριστημένοι.

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με πώς έκλεισε η χρονιά του 2017 σε σχέση με το 2016 , το 60% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε μείωση τζίρου σε ποσοστό 10% - 40%, το 20% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, ενώ μόνο το 12% δήλωσε αύξηση του ετήσιου τζίρου σε ποσοστό 2%-6%. Ποσοστό 8% δεν απάντησαν.

Η αγορά, για μια ακόμη χρονιά, κινήθηκε με αρνητική πορεία και η κάμψη των λιανικών πωλήσεων θα πρέπει να προβληματίσει την Πολιτεία η οποία οφείλει να αφουγκραστεί την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

Ελπίδα όλων είναι η εκπτωτική περίοδος που αρχίζει στις 8 Ιανουαρίου 2018, να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στις εμπορικές επιχειρήσεις.