Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 θα είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους στη χώρα. Και, όσον αφορά τουλάχιστον τους μεγάλους δήμους της χώρας, αν δεν λάβει τη... βοήθεια του κοινού, ο στόχος θα μείνει πρόθεση.


Ένας από τους δήμους αυτούς είναι και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κάτι, έχουν πέσει στο κενό, ακόμη κι όταν τα ποσοστά του -εκ των κυβερνώντων- κόμματος ανέβαιναν σε δυσθεώρητα ύψη.  Οι επιλογές του, να στηρίξει τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη (μετέπειτα κυβερνητικό βουλευτή) ήταν μεν κομματικές, αλλά αποδείχτηκαν λάθος.

Για τις εκλογές του 2019 (που, όπως δείχνουν τα πράγματα θα γίνουν τον Οκτώβριο), θα πρέπει να αναζητηθεί ένα διαφορετικό πρόσωπο, κοινής αποδοχής, αφού οι κομματικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη είναι... άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Εκεί μπαίνει η σφήνα του Γιάννη Μπουτάρη. Ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης γνωρίζει καλά (κι ας διαμηνύει το αντίθετο σε κάθε τόνο) ότι η παράταξη της "Πρωτοβουλίας" που τον ανέδειξε στην καρέκλα της Β. Γεωργίου 1, δεν υπάρχει πια. Και μπορεί να φαίνεται πως υπάρχει μία σύγκλιση με τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλο, όμως ο δήμαρχος γνωρίζει καλά ότι η "Πρωτοβουλία" ήταν η παράταξη που τον χρησιμοποίησε ως Frontman, μετά την αποχώρηση της τότε βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Χρύσας Αράπογλου.

Η προσπάθεια του Γιάννη Μπουτάρη να κάνει δική του την "Πρωτοβουλία" δεν έχει πετύχει. Κι αυτό είναι εμφανές σε όσους παρακολουθούν τα "μικρά" θέματα του δημοτικού συμβουλίου. Έτσι αναζητά, εδώ και καιρό, νέα αυτοδιοικητική στέγη. 

Εδώ και μήνες ο Γιάννης Μπουτάρης κάνει τις επαφές του, σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο. Η χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, δεν αποκλείεται να είχε κι έναν τέτοιο χαρακτήρα. Εξάλλου, ο δήμαρχος έχει αναλάβει ακόμη και τη... βρόμικη δουλειά σε σχέση με την ονομασία των Σκοπίων, ενώ είχε φέρει σε πέρας με πλήρη επιτυχία τη μάχη με την Αττικό Μετρό Α.Ε. για τα αρχαία της Βενιζέλου, παίζοντας καθυστέρηση (κάτι που δεν γίνεται τώρα με τα αρχαία της Αγίας Σοφίας).

Φυσικά, όλο αυτό θα εμφανιστεί ως πολιτική αναγέννηση, με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο (την Ανοικτή Πόλη) να παίζει το ρόλο της. Το ΄κανε σαφές, εξάλλου, χθες, η επικεφαλής της, (μετά την αποχώρηση Μηταφίδη) Ρία Καλφακάκου. Μιλώντας στην κοπή της βασιλόπιτας της ΔΕΠΘΕ (Tv100 - Fm100), η κ. Καλφακάκου εμφανίστηκε σίγουρη ότι η παράταξή της θα είναι η νικήτρια των επόμενων Αυτοδιοικητικών Εκλογών. "Θα είμαστε διοίκηση" είπε με σιγουριά, παρουσία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, βουλευτή Α Θεσσαλονίκης Στ. Καλαφάτη, αλλά και των στελεχών της "Πρωτοβουλίας", Λάζαρου Ζαχαριάδη (προέδρου της ΔΕΠΘΕ) και Σοφίας Ασλανίδου (μέλους του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ, πρώην προέδρου). Κι αν κάποιοι χαμογέλασαν, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφθούν, γιατί σε μία ενδεχόμενη συμμαχία Μπουτάρη - ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάδειξη των συμβούλων που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο, θα ΄χουμε να κάνουμε με μάχη βουβαλιών στο ποτάμι. Και, συνήθως, σε αυτές τις μάχες, αυτοί που την πληρώνουν είναι τα βατράχια...

Γ.Π.