Εσείς ξέρετε πού θα βρείτε το καλύτερο ισλί στη Θεσσαλονίκη;
Μην ανησυχείτε. H ομάδα του foodmood, έψαξε, δοκίμασε και μπορεί  με σιγουριά να σας πεί, πως το καλύτερο «ισλί» βρίσκεται στην οδό Αγ. Θεοδώρας 11, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο ομώνυμο ζαχαροπλαστείο.
Το « ισλί» είναι ένα παραδοσιακό Μικρασιάτικο γλυκό, σαν γεμιστό μελομακάρονο, λιγότερο σιροπιασμένο, με καρύδια και μυρωδικά που το κάνουν πεντανόστιμο.
Στη Θεσσαλονίκη , το έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Από εκεί ξεκίνησε και ο Ιωσήφ Πορφυρίδης, από το Προκόπιο της Καπαδοκίας, στη Σαμψούντα, έπειτα στη Δράμα και τέλος στη Θεσσαλονίκη.Τα ισλί, τα έφτιαχνε η μάνα του και από αυτήν έμαθε να τα κάνει και η γυναίκα του, η Δήμητρα Προρφυρίδου, με την ίδια παραδοσιακή συνταγή και το ιδιαίτερο σχέδιο, σαν κέντημα, που γίνεται με ειδικό τσιμπιδάκι, κάνοντας κάθε κομμάτι ξεχωριστό.Με την ίδια συνταγή, εξακολουθεί να τα φτιάχνει η οικογένεια Πορφυρίδη, στο παραδοσιακό εργαστήρι γλυκών, που διατηρούν στο Μελισσοχώρι, προμηθεύοντας πολλά ζαχαροπλαστεία.Εδώ και ένα μήνα ο Στέλιος Πορφυρίδης, ένα από τα έξι παιδιά της οικογένειας, με σπουδές ζαχαροπλαστικής, έφερε τα « ισλί» στη Θεσσαλονίκη. Το ζαχαροπλαστείο, φτιαγμένο και διακοσμημένο, κυριολεκτικά από τα χέρια του Στέλιου, φυσικά, δεν έχει μόνο ισλί. Τουλουμπάκια, ροξάκια, κουρκουμπίνια αλλά και πάστες, και προφιτερόλ και τούρτες.Όλα φτιαγμένα με αγνά υλικά, φρεσκότατα.
Στο ζαχαροπλαστείο, (στο οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα), για να απολαμβάνει κανείς απερίσπαστος το γλυκό του, μπορείτε να πιείτε και τον καφέ σας ή το τσάϊ σας. Ζητήστε από τον Στέλιο, να σας προτείνει πιό γλυκό ταιριάζει να συνοδεύσετε το τσάϊ σας ανάλογα με τη γεύση του. Ά, και να μήν ξεχάσω.
Δοκιμάστε τα γλυκά «Αντιγόνη», στό όνομα της μικρότερης αδελφής του Στέλιου.
Ένα ζαχαροπλαστείο, φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη.