«Έχουν γιορτή γιατί έχουν Εσένα». Μπορεί η ζωή να τους έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ωστόσο τα παιδιά που ζουν προσωρινά στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «ο Αγιος Στυλανός» έχουν μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά από

τις Εθελόντριες του Συλλόγου Φίλων Εθελοντών και Αναδόχων Οικογενειών.

Η ανιδιοτελής αγάπη και η κοινωνική προσφορά είναι στο DNA των Εθελοντών του ΣΦΕ. Ανάμεσα τους συναντήσαμε 20χρονα κορίτσια που εδώ και χρόνια αφήνουν στην άκρη την διασκέδαση και τις βόλτες για να βρεθούν κοντά στα παιδιά του Ιδρύματος.

Εγώ θα τα αποκαλούσα τα κορίτσια του «Ουράνιου Τόξου» με τα όμορφα Χαμόγελα και την ζεστή Καρδιά. Η Στέλλα, η Στεφανία, η Μαρία είναι οι «φύλακες άγγελοι» των βρεφών και των νηπίων που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Βρεφοκομείο. Τα παιδιά τις λατρεύουν και όταν τις συναντούν ξεκινά ένα ατέλειωτο παιχνίδι, και το αποτέλεσμα είναι πάντα ίδιο πλατιά χαμόγελα και ευτυχία.


«Έχουν βάλει χρώμα στην ζωή μας προσπαθούμε να βάλουμε μια πινελιά στην δική τους» μας λέει η Στέλλα που τα τελευταία 7 χρόνια έχει αγκαλιάσει τους μικρούς τις «ήρωες» και έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής της σ αυτούς.

«Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά ,την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια» Όπως μας λέει οι στιγμές ευτυχίας και η ανιδιοτελής αγάπη των παιδιών είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός της ζωής της και κοντά τους νιώθει σαν παιδί απέραντη ευτυχία. Το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της σχέσης είναι ο αποχωρισμός. «Είναι η πιο δύσκολη στιγμή όμως τα παιδιά βρίσκουν το δρόμο τους και ζουν για πάντα στην καρδιά μας και την σκέψη μας»

Στα 22 χρόνια της η Στεφανία έχει αποχαιρετήσει 3 παιδιά ως Εθελόντρια και όμως συνεχίζει γιατί όπως μας λέει «Ο αποχωρισμός είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Εγώ κρατάω την ανιδιοτελή τους Αγάπη απέναντι μου».


Οι οικογένειες των Εθελοντών αγκαλιάζουν τα παιδιά που έρχονται τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι τους και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Βόλτες στα Πάρκα, στο Θέατρο ,σε παιδότοπους ,σε γενέθλια, σε γιορτές, δημιουργούν στα παιδιά του Ιδρύματος όμορφες αναμνήσεις. Η Στεφανία μας είπε. «Οι ώρες που περνώ μαζί τους είναι πολύτιμες και δεν συγκρίνονται με τίποτα στο κόσμο. Εμείς ως Εθελόντριες δίνουμε ένα και περνούμε 10 από τα παιδιά.» 

Για την Μαρία που ως παιδί πολύτεκνης οικογένειας ξέρει τι θα πει οικογενειακή θαλπωρή και αγάπη ο εθελοντισμός είναι κομμάτι της ζωής της. Εδώ και 4 χρόνια με περίσσευμα αγάπης βρίσκεται κοντά στα παιδιά του Αγίου Στυλιανού και όπως λέει «Έστω και μια αγκαλιά είναι αρκετή για να νιώσουν τα παιδιά ευτυχισμένα».

Το κάθε παιδί έχει την δική του Ιστορία ,όμως όλα αποζητούν μια ζεστή αγκαλιά ψάχνουν την «μαμά» που τους λείπει. Οι νέες Εθελόντριες τους απλώνουν το χέρι και τους δείχνουν τον έξω κόσμο. Ένα μικρό βήμα κάθε φορά, ένα χαμόγελο μια αγκαλιά κάνουν την ζωή τους ομορφότερη μέχρι να βρουν το δικό τους σπιτικό την δική τους οικογένεια.


Η ευχή όλων των Εθελοντών είναι κοινή να βρεθεί το κατάλληλο σπίτι για τους «Μικρούς αγγέλους» του Ιδρύματος γιατί αυτά τα παιδιά είναι ξεχωριστά και αξίζουν όλη την αγάπη του κόσμου.

Η Μαρία μας εξομολογείται για τον μικρό που αποχαιρέτησε: «Κάποιος με ρώτησε αν μου λείπεις. Δεν του απάντησα αλλά προχώρησα παραπέρα και ψιθύρισα στον εαυτό μου. Τόσο πολύ…Άλλα ξέρω ότι είσαι ευτυχισμένος και η ευτυχία σου μετρά περισσότερο και είναι αρκετό για μένα. Γιατί σ αγαπώ».

Οι μικρές Εθελόντριες του ΣΦΕ παρά το νεαρό της ηλικίας τους κρύβουν μέσα τους την «σοφία και την ωριμότητα» ενός μεγάλου και όπως λένε «Ότι και αν τους φέρει το αύριο θα είμαστε εδώ για τα παιδιά του Βρεφοκομείου».

Χριστίνα Αβδελά