Στην... Αριστερή πραγματικότητα, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, προσγείωσε τους πάντες ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος μίλησε, όπως μιλούσε πάντα το κόμμα του, για "αυτοδιάθεση των λαών".


“Πρέπει να πάψουμε να παριστάνουμε τους νονούς για τη γειτονική χώρα. Υπάρχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των λαών που οφείλουμε να σεβόμαστε. Βέβαια όλα αυτά στα πλαίσια της καλής γειτονίας που δε θα ξύνονται πληγές του παρελθόντος”, δήλωσε στις 03/01/2018, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης της Θεσσαλονίκης TV100, ο Βουλευτής Σύριζα Α’ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Επισήμανε ακόμα πως το θέμα είναι να βρεθεί μια κοινή γλώσσα και αναφέρθηκε στην περίοδο 1992-95, οπότε, όπως υποστήριξε, τορπιλίστηκε η προσπάθεια να βρεθεί λύση με το “Πακέτο Πινέιρο”.

Σημειώνεται ότι, το "πακέτο Πινέιρο", που είχε προταθεί τον Φεβρουάριο του 1992 και είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά,  προέβλεπε, μεν, τερματισμό της αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπίων και σύνθετη ονομασία, αλλά χρησιμοποιώντας σαφέστατα τον όρο "Μακεδονία", όπως «Βόρεια Μακεδονία» και «Μακεδονία του Βαρδάρη», κάτι που θα βοηθούσε ιδιαίτερα τη Σκοπιανή πλευρά να δηλώσει στη "μερίδα" της στον ΟΗΕ την εθνική της ταυτότητα ως "Μακεδονική" και τη διάλεκτο που ομιλείται στην περιοχή ως "Μακεδονική γλώσσα".

Χαρακτηριστικά ο κ. Μηταφίδης τόνισε: “Τότε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη θα μπορούσαμε να είχαμε καταλήξει σε συμφωνία και να είχαμε απαλλαγεί από αυτόν τον “πονοκέφαλο” τόσο η δική μας η χώρα όσο και η γειτονική”.