Σε ηχηρή παρέμβαση στις διεργασίες περί το όνομα των Σκοπίων προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με την ευκαιρία της καθιερωμένης μεγάλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την έναρξη του έτους.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή του Mega στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπενθύμισε καταρχάς ότι η χώρα του έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό της όνομα και κατόπιν δήλωσε δηκτικά:

"Σε ό,τι αφορά στην αναβίωση των διαπραγματεύσεων ή την αναβίωση των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος σχετικά με την ονομασία της "Μακεδονίας" (προσπαθειών, οι οποίες επί μακρόν βρίσκονταν σε μια ημι-υπνώττουσα κατάσταση), αυτές ενεργοποιήθηκαν όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι η "Μακεδονία" πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό, στον βαθμό, που η Ελλάδα είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε κάποιες υποχωρήσεις: υποχωρήσεις χρειάζεται να κάνει η "Μακεδονία", που πρέπει να τραβηχτεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι όλο κι όλο. Επομένως όποια ονομασία κι αν συμφωνήσουν η Ελλάδα και η "Μακεδονία", εάν αυτή αποφασιστεί επίσημα και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της "Μακεδονίας", τότε σίγουρα όλοι θα την αναγνωρίσουν. Αλλά ελπίζω πως όλοι κατανοούν την ουσία όσων διαδραματίζονται: εδώ δεν γίνεται καθόλου λόγος να συνυπολογιστούν κάποια γενικά ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο κοντινών λαών, αλλά να γίνει οπωσδήποτε μία από αυτές τις χώρες μέλος του ΝΑΤΟ”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με δηλώσεις αυτού του είδους η ρωσική διπλωματία καταφέρνει δύο φαινομενικά αντιτιθέμενους στόχους: αφενός να στηρίξει τους θιασώτες του "μακεδονισμού” εντός της γειτονικής χώρας, αφετέρου να ενθαρρύνει την ελληνική πλευρά (ή έστω όσους στη Βόρεια Ελλάδα κινούνται σε αντίστοιχη κατεύθυνση) να ακολουθήσει ανυποχώρητη κατεύθυνση – με επιδίωξη πάντα την παρεμπόδιση της υλοποίησης ενός σχεδιασμού που αφορά, κατά τη Μόσχα, αποκλειστικά τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και πρωτίστως τον αποκλεισμό της ιδίας από τα Δυτικά Βαλκάνια.