Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να χρησιμοποιεί το κράτος των Σκοπίων, το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας, έστειλαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).


Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, κάλεσαν την κυβέρνηση και τα κόμματα "να πράξουν το καθήκον, που τους επιβάλλει η θέση τους".

Στην τοποθέτηση του, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι εθνικισμός το να εκδηλώνεις την αγάπη σου για την πατρίδα σου, αλλά γνήσια εκδήλωση της πατριωτικής συνείδησης κάθε πολίτη». Πρόσθεσε ότι «τα Σκόπια με όχημα το όνομα εκδηλώνουν την αλυτρωτική τους προπαγάνδα».

Επανέλαβε ότι το γειτονικό κράτος δεν έχει σεβαστεί την ίδια την ενδιάμεση συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Σκοπιών υπό τους κ. Παπούλια και Τσερβενκόφσκι, επί κυβέρνησης Παπανδρέου. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι μόνο το όνομα εκείνο που αποτελεί τη μόνη διαφορά μας με τα Σκόπια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «από τη συμπεριφορά που εκδήλωσαν δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, να δεχθούμε την ύπαρξη του ονόματος Μακεδονία ή παραγωγών του σε οποιαδήποτε ονομασία δική τους, διότι το όνομα είναι το μέσον για την εκδήλωση αλυτρωτισμού».

Οι δήμαρχοι προχώρησαν στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος, στο οποίο επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι ως Έλληνες πιστεύουν και στηρίζουν το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά καθιστούν σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από το κράτος των Σκοπίων.

Διεμήνυσαν ακόμη πως ως Έλληνες Μακεδόνες, αισθάνονται την τιμή και την ευθύνη να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση, κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες, της ιστορικής και πολιτιστικής εθνικής κληρονομιάς.