Βαρείς χαρακτηρισμοί για τον Γιάννη Στουρνάρα, σε κυβερνητικό non paper, επειδή δεν... καλάρεσε στην κυβέρνηση η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας!



Η κόντρα ξεκίνησε από τη στιγμή που ο διοικητής της τραπέζης της Ελλάδος στην καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη έκθεσή του ανέφερε πως δεν είναι δεδομένη η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα αλλά και πως η έξοδος στις αγορές θα πρέπει να γίνει με την ασφάλεια μιας πιστοληπτικής γραμμής. 

Στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο πήχης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλότερος, και ο διοικητής προτείνει επίσης ένα δίχτυ ασφαλείας στην περίπτωση που αποτύχει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι εφέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρυσι στην ίδια Έκθεση. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρυσι.

Σε έντονο ύφος το γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρει στο non paper πως «η Ελλάδα θα προβεί σε μια ξεκάθαρη έξοδο από το πρόγραμμα και μια καθαρή έξοδο στις αγορές, χωρίς να ζητά πιστοληπτική γραμμή».

Σημειώνεται χαρακτηριστικά στο non parer: «Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δε σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν».