ΣΧΟΛΙΑ

[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Οι Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας... χάλασαν τον κόσμο!


Ξεσήκωσαν τη Θεσσαλονίκη και έκαναν όλους τους Θεσσαλονικείς να γίνουν μια παρέα οι Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας και το Χορευτικό Τμήμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα (ΚΠΟΔΔ). 


Οι χοροί, τα σπαθιά και οι ζουρνάδες έδωσαν μια ξεχωριστή μουσική νότα στη Θεσσαλονίκη. 

Το ραντεβού τους είχε δοθεί το πρωί στο Λευκό Πύργο και κατόπιν με κατεύθυνση προς Πλατεία Αριστοτέλους μέσω της Εθνικής Αμύνης και άλλων δρόμων παράλληλων δρόμων της Τσιμισκή βρέθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους για να τερματίσουν στα Λουλουδάδικα και τα Λαδάδικα. 

Οι Ρουγκατσάρηδες τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, αφού πάρουν την ευχή στην εκκλησία της Παναγίας, γυρνούν τις γειτονιές της Χαλάστρας, χορεύοντας και κάνοντας θόρυβο με τα σπαθιά τους και πάντα με τη συνοδεία του ζουρνά. 

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα από τα λίγα παλαιά ομαδικά έθιμα που συνεχίζουν να τελούνται έως και σήμερα σε χωριά του κάμπου της Θεσσαλονίκης. Κύριος σκοπός της τέλεσης του εθίμου ήταν η συγκέντρωση χρημάτων, παλαιότερα γεννημάτων, που τα προσφέρει ο νοικοκύρης του κάθε σπιτιού που επισκέπτονται, σαν ενίσχυση για την οικοδόμηση νέου ναού ή την συντήρηση παλαιού, πολλές φορές δε και σχολικού κτιρίου στο χωριό από το οποίο κατάγονται οι χορευτές της ομάδας.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

SCI-FI

[SCI-FI][bsummary]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]