Με επευφημίες και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι μουσουλμάνοι της Θράκης, καθώς τόσο στο τζαμί της Κομοτηνής όπου προσευχήθηκε, όσο και στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ.


Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία, από την αυλή του μειονοτικού γυμνασίου, να πει:  "Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας, η Τουρκία είναι γείτονας της Ελλάδας. Ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα υπάρχουν σχεδόν 150 προβλήματα. Εσείς συμπατριώτες μου είστε μια γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, έτσι σας βλέπουμε". 

"Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στην ελληνική Βουλή, 3+1" είπε ο κ. Ερντογάν αθροίζοντας τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη (Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά, Ροδόπης, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Ξάνθης) με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Ροδόπη Ιλχάν Αχμέτ, οι οποίοι ήταν όλοι παρόντες στην ομιλία του προέδρου της Τουρκίας στην Κομοτηνή. 

"Αυτοί οι τέσσερις βουλευτές πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στη Βουλή" επέμεινε ο Ταγίπ Ερντογάν. "Πρέπει να παρουσιάσετε τα προβλήματά σας, υπάρχουν κάποια βήματα που χρειάζεται να κάνετε" κατέληξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος δυσκολεύτηκε να... βρει μικρόφωνο. Όπως μεταδίδει η Καθυμερινή, στο μειονοτικό σχολείο ο Ερντογάν ζήτησε ένα μικρόφωνο να μιλήσει, και τότε ο υφυπουργός εξωτερικών Γ. Αμανατίδης του είπε χαρακτηριστικά "Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ . Πρόεδρε",  Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.

Μετά από διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ.Αμανατίδη, ο Ερντογάν κατάφερε τελικά να εκφωνήσει ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου Τζελαλ Μπαγιάρ.

Διαψεύδει το Μαξίμου

Κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται, σχολίασαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σχετικά με το ρεπορτάζ της Καθημερινής ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Αμανατίδης επεσήμανε προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν ότι δεν προβλέπεται στη συμφωνία των δύο μερών να εκφωνήσει λόγο από μικροφώνου στα παιδιά του μειονοτικού σχολείου της Κομοτηνής.

"Όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος" συμπλήρωσε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Συνθήματα και λίγος κόσμος στο τζαμί

Νωρίτερα, το συγκεντρωμένο πλήθος στο Κιρ Μαχαλέ τζαμί του φώναζε "ηγέτη μας" ενώ κοντά στον Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονταν οι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος σημείωσε: "Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της" και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα".

Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του μιλώντας σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής. Είπε ότι όπως η Τουρκία έχει "μία σημαία" έτσι και εδώ στην Ελλάδα "δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα", πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.