Ζώσαν τα φίδια τους υπεύθυνους και τους εργαζόμενους του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης, καθώς διαπίστωσαν ότι η ΔΕΠΘΕ (όπως και τα υπόλοιπα δημοτικά ραδιόφωνα της χώρας) δεν εξαιρούνται, προς το παρόν, από τη διαδικασία αδειοδότησης που δόθηκε στη διαβούλευση.


Η διαδικασία προβλέπει άλλες άδειες για ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας κι άλλες για τοπικούς. Μπορεί, δε, να δέχεται τη συμμετοχή εταιριών ειδικού σκοπού (το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προβλέπει ότι η νομική μορφή των υποψηφίων για αδειοδότηση μπορεί να έχει δύο μορφές: είτε της κεφαλαιουχικής εταιρείας ή κοινοπραξίας είτε επιχείρησης ειδικού σκοπού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), όμως δεν τους εξαιρεί από τη διαδικασία αδειοδότησης. Έτσι και οι δήμοι που έχουν στην κατοχή τους ΜΜΕ, πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή για να μπουν στη διαδικασία της δημοπρασίας των συχνοτήτων και, στη συνέχεια, να "χτυπήσουν" μια από τις άδειες, πλειοδοτώντας στη διαδικασία που θα κατευθύνει το ΕΣΡ.

Ήδη ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις: Πρώτη η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας ζητά «να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί από κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών». 

Την ίδια ώρα η Πανελλήνια'Ενωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΠΕΙΡΑΣ) καλεί έκτακτο Δ.Σ. προκειμένου να συγκεντρώσει τις παρατηρήσεις των μελών της και να τοποθετηθεί επισήμως στη δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκλήρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την 'Ενωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας «τα σχέδια της κυβέρνησης οδηγούν σε άμεσο κλείσιμο των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, που απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους με αξιοπρεπείς όρους».Όπως υποστηρίζουν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα πρέπει να εξαιρεθούν από τη διαδικασία δημοπράτησης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, καθώς αποτελούν δημόσια ραδιοφωνική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και ο λόγος της ύπαρξής τους είναι η ανάδειξη της τοπικής δημοσιότητας, η πληροφόρηση και ψυχαγωγία, όλων των δημοτών, σημειώνουν.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο salonicanews ότι οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να κατατεθούν και στη διαβούλευση, όπως όλες, ώστε να μελετηθούν για τυχόν ένταξή τους στο τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ως τώρα, η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν έχει μπει στη διαβούλευση για να καταθέσει προτάσεις, καθώς το δ.σ. συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη.