Την ικανοποίηση του για την σκληρή δουλειά που έγινε στην Αθήνα και οδήγησε σε Staff Level Agreement μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος  του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. 


Όπως εξήγησε, "μεγάλο μέρος της εφαρμογής (σ.σ. των προαπαιτούμενων) θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό θα επιτρέψει στους θεσμούς να δουν αν όλα έχουν ολοκληρωθεί στο Eurogroup του Ιανουαρίου". Ερωτηθείς για τις δικαστικές διώξεις των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ ο Dijsselbloem σημείωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες στο Eurogroup για το συγκεκριμένο θέμα.

Aπό την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Pierre Moscovici, αφού συνεχάρη τον Mario Centeno για τη νέα του θέση ως επικεφαλής του Eurogroup, τόνισε ότι πλέον το να στηρίξει το πρόγραμμα της Ελλάδος, είναι καθήκον του. Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, ο P. Moscovici, επεσήμανε ότι μετά από εποικοδομητικές συζητήσεις, "καταλήξαμε σε Staff Level Agreement με την Ελλάδα", γεγονός που χαρακτήρισε "πολύ καλά νέα", τα οποία χαιρέτισαν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. "H  Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει αδιάκοπα τις μεταρρυθμίσεις και ιδίως αυτές που αφορούν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα", είπε χαρακτηριστικά. 

"Υπάρχει συμφωνία στα προαπαιτούμενα για να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα, να βελτιωθεί το περιβάλλον για το επιχειρείν και τις επενδύσεις στην Ελλάδα και αυτό περιλαμβάνει  -και αυτό ήταν ένα ευαίσθητο μέρος των διαπραγματεύσεων– τον κλάδο της ενέργειας. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε  τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Υπήρξαν επίσης καλές συζητήσεις για την προετοιμασία της αναπτυξιακής στρατηγικής".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling επανέλαβε ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης – τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί – έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.



Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Mário Centeno ανέφερε ότι "πρέπει να προετοιμάσουμε καλύτερα τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας για τις μελλοντικές προκλήσεις. Μεγάλη δουλειά θα πρέπει να γίνει από τα ίδια τα κράτη μέλη, την Κομισιόν και τους υπόλοιπους θεσμούς. Από την πλευρά μου θα δουλεύω πάντα για να βρίσκω συναίνεση  κάτι που έκανε και ο προκάτοχος μου".

Στο κάδρο και ο... Βαρουφάκης


Ο Επίτροπος Moscovici επισήμανε ότι το βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου "για μένα είναι περισσότερο παραμύθια" προσθέτοντας ότι "κάποιος θα πρέπει να γράψει την αληθινή ιστορία". Εκτίμησε μάλιστα ότι "θα υπάρξουν πολλά βιβλία για να αποκαταστήσουν την αλήθεια, δείχνοντας τι έγινε από τους πραγματικούς παίκτες, που έβρισκαν πραγματικές λύσεις μέσω πραγματικών συμβιβασμών".