Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Είχα δώσει υπόσχεση στον εαυτό μου να μην ασχοληθώ και να μην σχολιάσω , τις μέρες των γιορτών, οτιδήποτε έχει σχέση με την πολιτική. Αλλά...δεν μ΄αφήνουν να αγιάσω.

Πρώτα πρώτα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με τη στάση του απέναντι στην Τουρκία.
Αυτός και οι συνοδοιπόροι του, που χαρακτήριζαν "εύκολα και γρήγορα" τους πολιτικούς τους αντιπάλους, ως γερμανοτσολιάδες, αποδεικνύονται...ραγιάδες. Η κυβερνητική απόφαση να ζητήσει την αναστολή παροχής ασύλου, στον Τούρκο πιλότο, μας προϊδεάζει, για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, όταν εκδοθούν οι απόφάσεις και για τους υπόλοιπους Τούρκους, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα.
Η σπουδή, με την οποία έσπευσε ο Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του να απαντήσουν στους...βρυχηθμούς της άλλης πλευράς, ήταν πρωτοφανής στα ελληνικά πολιτικά χρονικά.
Ποτέ και καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε μ΄αυτό τον κατάπτυστο τρόπο.
Δεύτερος- ποιός άλλος;- ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ο οποίος, εκτός του ότι αποκάλεσε τα Σκόπια "Μακεδονία", πριν ένα μήνα και, αρχικά, έκανε και το ...μάγκα, αλλά αργότερα αναγκάστηκε να βάλει "την ουρά στα σκέλια" από το μέγεθος του ατοπήματος, προσκάλεσε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, να περάσει "ιδιωτικά" τις μέρες της πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, του παρέθεσε δείπνο, με τη συνοδεία οργάνων, που έπαιζαν σκοπιανά τραγούδια. Κάλεσε δηλαδή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τον άνθρωπο, που λίγες μέρες νωρίτερα, μιλούσε "για την ταυτότητα των Μακεδόνων" και μας έκανε τη χάρη να μας...αναγνωρίσει το δικαίωμα, να έχουμε μερίδιο από την ιστορία της Μακεδονίας. Και ήταν, λέει, μια "χαρούμενη ατμόσφαιρα" με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τουρισμού να ...χαμογελούν ευτυχισμένοι.
Θα μπορούσε να πει κανείς "μωραίνει Κύριος..." αν επρόκειτο για ιδιωτικές επαφές και αποφάσεις. Αλλά εδώ, πρόκειται για αποφάσεις, που καθορίζουν το μέλλον της χώρας.
Με τη στάση αυτή της πολιτικής ηγεσίας, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, τίποτε καλό για τη χώρα δεν προοιωνίζεται η έλευση του σωτηρίου έτους 2018.
Θα είναι σωτήριο, πραγματικά, αν φύγουν και οι δύο.

*Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος