Επιτρέπεται, πλέον, η χρήση λεωφορείων του ΟΑΣΘ από άτομα με προβλήματα όρασης, τα οποία χρησιμοποιούν σκύλο - συνοδό. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα η διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. με εκπροσώπους συλλόγων ατόμων με προβλήματα όρασης.


Μέλη της διοίκησης ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί επιβάτες και οι οδηγοί σκύλοι τους κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη, όπως, για παράδειγμα, η κατάληψη των λεωφορειολωρίδων από σταθμευμένα Ι.Χ., κάτι που αναγκάζει τους οδηγούς του ΟΑΣΘ να σταματούν μακριά από τα πεζοδρόμια και τα άτομα με προβλήματα μετακίνησης, ή όρασης, να ταλαιπωρούνται για να επιβιβαστούν. 

Επίσης, η πρόεδρος του «Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος» Ζωή Γερουλάνου αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης των οδηγών του Ο.Α.Σ.Θ., προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των επιβατών που μετακινούνται με τα λεωφορεία συνοδευόμενοι από οδηγούς σκύλους. Ως επιτακτική ανάγκη επισημάνθηκε «να σταματάνε οι οδηγοί σωστά στις στάσεις».

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη μετακινούνται με τα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ. τέσσερα άτομα που συνοδεύονται από σκύλους οδηγούς, ενώ άλλοι τρεις σκύλοι και ένα κουτάβι βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τυφλών επιβατών.

Υπάρχει, βέβαια, θέμα με τη δυνατότητα να επιβιβαστεί ένας σκύλος - οδηγός στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ τα οποία, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, φθάνουν, πλέον, στις στάσεις, γεμάτα κόσμο και ο χώρος για να κινηθεί το ζώο - οδηγός είναι ελάχιστος. Το θέμα φαίνεται να μην απασχόλησε ιδιαίτερα τη συνάντηση. Πάντως, ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Θ., Στέλιος Παππάς, επισήμανε ότι οποιαδήποτε πρόταση που θα διευκολύνει και θα βελτιώνει την εξυπηρέτηση των τυφλών επιβατών θα υλοποιηθεί άμεσα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρόκειται για ζήτημα πολιτισμού, το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Σάββας Παναγιωτίδης, η Κατερίνα Λορέντζου, αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, ο Φώτης Μπίμπασης, προέδρος του Σωματείου Εμποδιζόμενων Ατόμων «Αναπηρία Σήμερα» και μέλος του δ.σ. του ΟΑΣΘ και ο εκπαιδευτής σκύλων οδηγών Λευτέρης Κιταντζής.

Εκτός της απόφασης να επιτρέπεται η επιβίβαση των σκύλων - συνοδών, έχει, ήδη, ληφθεί απόφαση να διπλασιαστούν σε πρώτη φάση οι «έξυπνες ομιλούσες» στάσεις (σήμερα υπάρχουν είκοσι).