Το ποδόσφαιρο πολλές φορές είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σπορ. Μετακινεί μάζες, επηρεάζει μάζες, δημιουργεί τάξεις οπαδών, και αποτελεί μέρος της κοινωνίας της εκάστοτε χώρας.


Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης

Κάπως έτσι πρέπει να το δούμε όλοι μας. Και αφορμή για το σχόλιο αποτελεί η δήλωση- παρέμβαση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών , σχετικά με την φερεγγυότητα των κινήτρων του Ιβάν Σαββίδη να συμμετάσχει στη κοινοπραξία του ΟΛΘ. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση η οποία δεν έχει προηγούμενο στην χώρα.

Ο Τζέφρι Πάϊατ, μίλησε στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα. Ωστόσο ιδιαίτερη εντύπωση  προκάλεσε η επισήμανση του πρέσβη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ στην οποία συμμετείχε ο Ιβάν Σαββίδης καθώς ανέφερε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι και από που προέρχονται τα χρήματα τους οι επενδυτές.

Είναι γνωστό ότι Αμερικανοί προβληματίζονται με την επέκταση του Σαββίδη στην Βόρειο Ελλάδα. Άλλωστε η προσπάθεια διείσδυσης της Μόσχας προβληματίζει, κάτι που φάνηκε πολλές φορές και στο θέμα των Σκοπίων, όταν οι Αμερικανοί πίεσαν τον Ζάεφ, για να αποτρέψουν  την Ρωσική επιρροή που ασκούσε η Μοσχα επί Γκρούεφσκι.

Ίσως την δεδομένη στιγμή να μας ξεπερνούν αυτά, αλλά φαίνεται ότι οι μπίζνες του Ιβάν Σαββίδη, ενοχλούν. Ακόμη και ένωση Μαρινάκη - Αλοφούζου προήλθε από παρέμβαση Μητσοτάκη.

Μπορεί να μιλάμε για μπίζνες, αλλά εδώ εμπλέκεται και ο ΠΑΟΚ, μια που η οικονομική κατάσταση του Σαββίδη, είναι λογικό να έχει αντίκτυπο και στον σύλλογο. Μπορεί να είναι μια τρίτη ανάγνωση, όσο και αν μιλάμε για ποδόσφαιρο, αλλά τονίζω και πάλι, οι επιχειρηματίες δράσεις του Ιβάν Σαββίδη, σχετίζονται άμεσα με το μέλλον του ΠΑΟΚ καθώς αυτός είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας.