Μαγειρεύει και προτείνει 
η Σίσση Βασιλειάδου



Το ωφέλιμο αυτό πορτοκαλί λαχανικό, δεν είχε πάντα αυτό το χρώμα. Πηγές αναφέρουν ότι το αρχικό χρώμα του ήταν μωβ. 


Οι αρχαίοι Έλληνες, το καλλιεργούσαν για ιατρικούς σκοπούς και το ονόμαζαν ¨σίσαρον¨, ¨σταφυλίνο¨ και ¨ελαφοβοσκή¨. 

Τον 13ο αιώνα άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά, στην Ευρώπη ενώ την πορτοκαλί και πιό γλυκιά εκδοχή του, πέτυχαν οι Ολλανδοί, διασταυρώνοντας  κόκκινο με το κίτρινο και λευκό καρότο. Αποτελεί  μία εξαιρετική τροφή , πλούσιο σε βιταμίνη Α που ενισχύει την όραση, ιδανικό για τη ρύθμιση της ζάχαρης στο αίμα, πλούσιο σε φαλκαρινόλη, ουσία που εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα. Οι ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, και είναι ιδανικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αφού 100γρ. καρότα έχουν μόλις 48 θερμίδες.

Μιά εύκολη και νόστιμη σούπα, που μπορεί να γίνει το πρώτο πιάτο σας, σε ένα γιορτινό δείπνο ή ένα καθημερινό πιάτο λαχανικών, που θα αγαπήσουν τα παιδιά, αφού τα καρότα έχουν μια φυσική γλύκα που τα κάνει δελεαστικά.

ΥΛΙΚΑ


700 γρ. καρότα
2-3 κρεμμυδάκια
30 γρ.τζίντζερ*
40 ml λάδι
700 ml ζωμός λαχανικών
αλάτι- πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μιά κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι, σοτάρετε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το τζίντζερ και τα καρότα κομμένα σε φέτες. Ρίχνετε και τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Βράζετε για 30 λεπτά περίπου. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ για να γίνει η σούπα σας βελουτέ.
Άν θέλετε, σερβίρετε τη σούπα με μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό.

* αν έχετε μικρά παιδάκια, παραλείψτε το τζίντζερ, που την κάνει πιό πικάντικη.