Δεν ήρθε, ακόμη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα και, ήδη, διέπραξε το πρώτο (διεθνές, μάλισα) ανφέρ: Με τη συνέντευξή του στον Σκάι, αμφισβήτησε, για άλλη μία φορά, τη Συνθήκη της Λωζάνης.


Μάλιστα, επέμεινε και στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, τον Ιούλιο του 2016, στην Τουρκία -εκεί, βέβαια, είχε προλάβει ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou, να θολώσει τα νερά σε αυτό το θέμα...

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έκρυψε τις αναθεωρητικές βλέψεις της χώρας του, καθώς -όπως δήλωσε- «η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω συγχρόνως ότι όλες οι συνθήκες χρειάζονται μία επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, χρειάζεται επικαιροποίηση... Όταν μιλάω για επικαιροποίηση των συνθηκών, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Από το Α ως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με ορισμένα θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε».

Ένα από τα θέματα που αναμένεται να θέσει ο κ. Ερντογάν είναι κι αυτό των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, καθώς όπως υποστήριξε: «Ο Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε την έκδοση σε 15-20 ημέρες των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Ακόμη βρίσκονται στην Ελλάδα».

Η συνέντευξη Ερντογάν προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι των οποίων κατήγγειλαν τον αναθεωρητισμό του Τούρκου προέδρου, ευχόμενοι παράλληλα «η κυβέρνηση που τον προσκάλεσε να ξέρει τι κάνει».Αργά το βράδυ η ΕΛΑΣ συνέλαβε 57 φοιτητές από την Κύπρο, που σπουδάζουν στην Ελλάδα, και διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο φοιτητές, που πρόσκεινται στη φοιτητική παράταξη ΔΡΑΣΙΣ - ΚΕΣ, συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας, στη συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ ζήτησαν από τους φοιτητές να αποχωρήσουν, αλλά μετά την άρνησή τους, τους συνέλαβαν και τους προσήγαγαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου μετά τη διαδικασία της αναγνώρισης αφέθηκαν ελεύθεροι.