Μετά τις ιδιαίτερα αιχμηρές γωνίες που περιείχαν οι δηλώσεις Ερντογάν - Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο, περάσαμε στη... στρογγυλοποίηση των δηλώσεων Ερντογάν - Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.


Στο σύντομο διάλογο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπροστά στις κάμερες, όλα ήταν ιδιαίτερα διπλωματικά και θύμιζαν το καρδιογράφημα... νεκρού: Μια απόλυτα ίσια γραμμή! Τίποτα δε θύμιζε τον έντονο -και πρωτοφανή για επίσκεψη ξένου επισήμου- διάλογο στην Ηρώδου Αττικού.

"Στόχος να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε τείχη. Ελπίζω πως αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός - Για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια και αυτά είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, αυτό που έχει σημασία είναι να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις αλλά και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε χωρίς προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη άποψη", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος επίσημα τον Ερντογάν, στο Μαξίμου.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μία τοποθέτηση που έχει... γκρίζες περιοχές: " Εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας - Έχουμε ομογενείς που διαβιούν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση από την Τουρκία πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας, αλλά είναι πια κομμάτι της ιστορίας αυτά τα λάθη", απάντησε, χρησιμοποιώντας τον όρο "ομογενείς" που διαβιούν στην Ελλάδα, ενώ ορίζονται ως "ομόθρησκοι" από τη συνθήκη της Λωζάνης.