«H Θεσσαλονίκη είναι τυχερή που έχει δήμαρχο τον κ. Μπουτάρη γιατί είναι ένας άνθρωπος που, από πριν γίνει δήμαρχος, ό,τι κάνει είναι αυθεντικό. Και το να έχουμε αυθεντικούς ανθρώπους, είναι το πιο σημαντικό».


Το εγκώμιο του δημάρχου έπλεξε η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ προσερχόμενη στην εκδήλωση του ΕΒΕΘ με τίτλο «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: προτάσεις και πρωτοβουλίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Απευθυνόμενη στο Δήμαρχο, είπε ότι «έχετε, άλλωστε, τη μόνη Ευρωπαϊκή πόλη. Γιατί η Ευρώπη είναι η αρχαία ελληνική γνώση, ρωμαϊκή νομοθετική εμβέλεια και η ιουδαϊκοχριστιανική πνευματικότητα. Κι εσείς κύριε Μπουτάρη έχετε τη χαρά να είστε δήμαρχος αυτής της πόλης».

Αναφερόμενη στην Ευρώπη, είπε ότι αυτή είναι υπό κατασκευή από τότε που ονομάστηκε Ευρώπη. Σύμφωνα με την κυρία Αρβελέρ, η σύγχρονη Ευρώπη αντιμετωπίζει τρία προβλήματα: Τη μετανάστευση, την οικονομική διαφορά και την ασφάλεια, εσωτερική και εξωτερική. Για να τα ξεπεράσει, θα πρέπει να κινηθεί στο πνεύμα της αλλαγής, καθότι πάντα η Ευρώπη άλλαζε μορφή και λειτουργία.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Μονάδα Έρευνας «Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Δημοκρατία» (EUPOLDEM) του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 ετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ υποστηρίζεται από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.