Τη θέση ο ένας του αλλουνού, για το ζήτημα με την ονομασία των Σκοπίων, ζητούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Καβάλας ζήτησε τη θέση της ΝΔ και λίγο αργότερα το ίδιο έπραξε η Μαρία Σπυράκη.


Σε ερώτηση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «ότι εντός του 2018 με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση ενός προβλήματος που μας κληροδότησε η ΝΔ» και άφησε αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η ΝΔ αδυνατεί να έχει συνεπή στάση απέναντι σε μια περιπέτεια στην οποία η ίδια οδήγησε τη χώρα εδώ και 25 χρόνια.

Σε ερώτηση για τη στάση των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εσωτερικές διαδικασίες και υπενθύμισε πως έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες εκλογές με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα. Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση και τα όργανά της θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη θέση της και στα υπόλοιπα κόμματα με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση.

«Το σημαντικό είναι, ανεξάρτητα από τις τυπικότητες, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση» είπε ο υπουργός Επικράτειας συμπληρώνοντας πως τα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να τύχουν λαϊκίστικης ή δημαγωγικής διαχείρισης από κάποιους. «Είναι άλλο πράγμα να λύσεις ένα πρόβλημα και άλλο, προσπαθώντας να το λύσεις, να δημιουργήσεις μεγαλύτερα» σημείωσε με νόημα.

Πάντως επιτέθηκε στη ΝΔ τονίζοντας πως είναι αναγκαία η τοποθέτησή της «αντί να θέτει ζήτημα δεδηλωμένης». «Να μας πει ποια είναι η δίκη της θέση (...) να μας εξηγήσει η ΝΔ εάν η θέση της είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά, αντί να κοιτά την αγκίθα στο μάτι του αντιπάλου να κοιτά το παλούκι στο δικό της μάτι» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Κάθε τι το οποίο θα συμφωνήσουμε με τους γείτονες θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είπε πως δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Η απάντηση της ΝΔ

«Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα της ΠΓΔΜ είναι η ύπαρξη επίσημης, ενιαίας, θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Διαφορετικά, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη και των δύο Κ.Ο., άρα δεν υπάρχει κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν ομονοούν σε ένα μείζον εθνικό θέμα», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989».

H Μαρία Σπυράκη επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία για το θέμα των Σκοπίων τοποθετήθηκε έγκαιρα και με την ευθύνη που της αναλογεί. Και ζήτησε από την κυβέρνηση που, όπως είπε, βασίζεται στις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ - να παρουσιάσει μια επίσημη, ενιαία θέση για την ΠΓΔΜ. «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε κάποιο σημείο, καλό θα είναι να ενημερώσει τα κόμματα και προφανώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη. Όμως, για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί στη βάση της εμπιστοσύνης που έχει από τη Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση υπάρχει γιατί έχει την εμπιστοσύνη των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί ο ένας εταίρος να έχει μία θέση και ο άλλος εταίρος άλλη θέση. Αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μία και ενιαία θέση, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης και τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση το 2008, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και τη Ντόρα Μπακογιάννη υπουργό Εξωτερικών και το Βαγγέλη Μεΐμαράκη υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, πέτυχε στο Βουκουρέστι, τα εξής δύο: «Πρώτον, είναι προϋπόθεση που αποδέχεται το ΝΑΤΟ η επίλυση του ζητήματος με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία ώστε η ΠΓΔΜ να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση τότε τοποθετήθηκε ώστε ως αμοιβαία αποδεκτή λύση να μπορεί να γίνει δεκτή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά σίγουρα μία έναντι όλων, δηλαδή μία και για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes). Έκτοτε η θέση αυτή έγινε εθνική θέση. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε στη Βουλή τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον κ. Καμμένο να τοποθετηθούν».

Καλαφάτης: Περιμένουμε τη θέση της κυβέρνησης

Παρόμοια στάση κράτησε, πριν από λίγο, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στην εκπομπή Δημότης ON line της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100.

"Πρέπει η κυβέρνηση να μας δώσει, επιτέλους, την επίσημη και ενιαία θέση της για το θέμα των Σκοπίων. Ζητάμε μια συγκεκριμένη στάση της κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται από 153 βουλευτές. Αν σ’ αυτό το τόσο σημαντικό εθνικής σημασίας υπάρχει διαφορετική άποψη των κυβερνητικών εταίρων, γεννάται σημαντικό θέμα", είπε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε, ακόμη, ότι όσο η κυβέρνηση δεν χαράσσει μια ενιαία γραμμή, δίνει το δικαίωμα σε διάφορους, που δεν έχουν την πολιτική ευθύνη, αλλά κατέχουν θέσεις, να κινούνται αυτόνομα και να κάνουν κακό στην εθνική, αυτή, υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ετοιμάζεται να υποδεχτεί, για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Χθες, πάντως, σε διευκρινίσεις που έδωσε, υπογράμμισε πως η επίσκεψη "είναι καθαρά ιδιωτική", ότι ο κ. Ζάεφ "ουσιαστικά αυτοπροσκαλέστηκε" κι ότι "θα τον βγάλω για φαγητό και μετά, έξω από την πόρτα"!