Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα ζώο, αντί να αγοράσουν κάποιο από pet shop. Ο αριθμός των υιοθεσιών χρόνο με το χρόνο αυξάνει και δήμοι δίνουν συμβουλές σε φιλόζωους.


Ο Δήμος Θερμαϊκού, όπως είναι γνωστό, συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), ο οποίος Σύνδεσμος απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο ζώο.

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να απευθύνεται καθημερινά τις πρωινές ώρες στο τηλέφωνο 2310/438496 και μετά από ραντεβού θα συμπληρωθούν όλα τα έγγραφα της υιοθεσίας, θα γίνει ενημέρωση από κτηνίατρο και θα δοθεί κάρτα υγείας του σκύλου. Μπορείτε ακόμη και να περάσετε από τα γραφεία του Συνδέσμου (Κυζίκου 39 και Παπαναστασίου, Καλαμαριά) για να δείτε φωτογραφίες ζώων και να διαλέξετε τον καινούργιο φίλο σας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΥΠΠΑΖΑΘ οι υιοθεσίες αδέσποτων ζώων χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν. Το 2014 είχαμε 96 υιοθεσίες, το 2015 είχαμε 194, το 2016 είχαμε 145 και το 2017 είχαμε 174 υιοθεσίες αδέσποτων ζώων.

Είναι γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα νομίζει ότι ο πληθυσμός αδέσποτων ζώων δημιουργείται από τα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα. Και όμως το 70% των αδέσποτων κάθε χρόνο προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων ή από κακές υιοθεσίες και περιστατικά εγκατάλειψης ζώων. Αυτό που ο καθένας από μας πρέπει να κάνει για να συμβάλει αποτελεσματικά στη λύση του προβλήματος είναι να τοποθετήσει στο ζώο microchip, να έχει ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, να στειρώσει το κατοικίδιό του, να υιοθετήσει κάποιο ζώο και να μην αγοράσει, να στηρίξει την φιλοζωική οργάνωση της περιοχής και να καταγγείλει έγκαιρα περιστατικά κακοποίησης ζώων στην Αστυνομία.

Ο Δήμος Θερμαϊκού ευχαριστεί όλους τους δημότες που συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων μέσω των υιοθεσιών, αλλά και με ποικίλους άλλους τρόπους.