Διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.


Ειδικότερα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η δημοσκόπηση δίνει τα εξής ποσοστά:

ΝΔ 30% 
ΣΥΡΙΖΑ 18%
Κίνημα Αλλαγής 9,5%
ΧΑ 7,5%
ΚΚΕ 6,5%
Ενωση Κεντρώων 2,5%
ΑΝΕΛ 2
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2
ΛΑΕ 1,5%
Πλεύση 1%
Αδιευκρίνιστη ψήφος στο 15%
Αλλο κόμμα 4,5%
Αποχή: 17%
Ακυρο-Λευκό: 6%


Η ΝΔ διατηρεί επίσης μεγάλο προβάδισμα εκτός από την πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης. Η δημοσκόπηση της δίνει 60,5%, έναντι 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο... κανένας (46%), με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκεντρώνει το 30% και τον Αλέξη Τσίπρα 21%. 

Αρνητικοί για πλειστηριασμούς, Ερντογάν

Οι ερωτηθέντες είναι ιδιαίτερα αρνητικοί ως προς την στάση της κυβέρνησης σε τρία μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, το 74,5% δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση προστατεύει την «λαϊκή κατοικία». Αίσθηση προκαλεί ότι συμφωνούν με αυτό πάνω από έξι στους δέκα ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, το 60,5% θεωρεί ότι υπάρχουν υποψίες για σκάνδαλο, ενώ μόλις το 18,5% αντιτείνει πως δεν υποψιάζεται κάτι.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη Θράκη σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι, σε ποσοστό 46,5%, πιστεύει ότι κυρίως ωφελήθηκε η Τουρκία. Μόλις το 12% υποστηρίζει ότι κυρίως ωφελήθηκε η Ελλάδα. Το 29% απάντησε αυθόρμητα πως η επίσκεψη ήταν κερδοφόρα και για τις δύο χώρες.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.058 ανθρώπων μεταξύ 13 και 15 Δεκεμβρίου.