Ομαλή ήταν η πρώτη επαφή του νέου  Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με… τους Θεσσαλονικείς.
Το διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής κατά το οποίο η αστυνόμευση περιορίζεται σε «προειδοποιήσεις» και όχι σε πρόστιμα εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. 

Η προσέλευση κατοίκων του κέντρου στο δημαρχείο για την υποβολή των δικαιολογητικών που θα τους εξασφαλίζουν την κάρτα δωρεάν στάθμευσης στις θέσεις της γειτονιάς τους με την μπλε διαγράμμιση, έχει ξεκινήσει. Αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα και το μήνυμα της κοινοπραξίας προς τους πολίτες, είναι να μην αφήσουν την διαδικασία για την τελευταία στιγμή, ώστε να αποφύγουν την αναμονή, αφού τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας, με εξαιρέσεις για ΑμεΑ και εγκύους.
Ο συνδυασμός της επιμέλειας που επιδεικνύει η ανάδοχος κοινοπραξία για τη σταδιακή ένταξη και αποδοχή του «THESi» από τους πολίτες,  και η εντατική αστυνόμευση από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης…  υπέρ των κατοίκων, φαίνεται πως αποδίδει καρπούς.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κοινοπραξίας, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες το φαινόμενο, ακόμα και σε ώρες αιχμής, να υπάρχουν ελεύθερες θέσεις για πάρκιγνκ σε κεντρικές οδούς, όπως στη Μητροπόλεως και σε παρακείμενες καθέτους.
Το μεγάλο στοίχημα για την κοινοπραξία και τον Δήμο, είναι να πειστούν οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου πως το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης συνιστά σημαντική βελτίωση του παλαιότερου, αφού αντί να τους επιτρέπει να σταθμεύσουν οπουδήποτε …αν βρουν θέσεις που δεν είναι κατειλημμένες από επισκέπτες, εξασφαλίζει για λογαριασμό τους περίπου 6.000 θέσεις αυστηρά προοριζόμενες για κατοίκους, στις οποίες οι επισκέπτες δεν έχουν δικαίωμα στάθμευσης. 
Αυτό δείχνει και η μέχρι τώρα προτεραιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας για «προστασία» των θέσεων κατοίκων, με διαρκείς προειδοποιήσεις σε όποιους σταθμεύουν σε θέση με μπλε διαγράμμιση, οι οποίες προειδοποιήσεις σύντομα θα είναι απευθείας… κλήσεις με τα γνωστά πρόστιμα. 
Πολλά φυσικά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια που θα έχει αυτή ή ένταση αστυνόμευσης υπέρ των μονίμων κατοίκων.
Οι επισκέπτες του κέντρου, θυμίζουμε, δικαιούνται να σταθμεύουν στις θέσεις με λευκή διαγράμμιση, είτε πληρώνοντας το αντίτιμο μέσω POS σε συμβεβλημένα περίπτερα και μικρά καταστήματα, είτε μέσω του κινητού τους τηλεφώνου εφόσον εγγραφούν στο σύστημα μέσω του διαδικτυακού ιστοτόπου www.thesi.gr , εξασφαλίζοντας μάλιστα τη δυνατότητα να καταβάλουν τo αντίτιμο του ακριβούς χρόνου στάθμευσης, χωρίς να προπληρώνουν ολόκληρη ώρα που δεν χρησιμοποιούν.


Ξένη Δημοσίευση