Πέντε Αλβανοί ενέχονται στη δολοφονία του 52χρονου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, γιου του πρώην στελέχους της ΝΔ, Επαμεινώνδα,


Όπως πρόεκυψε από τη εξονυχιστική έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, οι δύο Αλβανοί - ηλικίας 32 και 30 ετών - είναι οι φυσικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας, ενώ οι υπόλοιποι τρεις - 34, 35 και 40 ετών - είναι οι ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι κρατούνται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, για άλλη γνωστή ποινική υπόθεση.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης(φωτογραφία κάτω), το πρωί της 12 Οκτώβριου, άγνωστος άνδρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 52χρονο δικηγόρο και ζήτησε συνάντηση για το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επικαλούμενος ότι πρόκειται να συζητήσουν για ποινική υπόθεση.  Έτσι, στις 18:45, οι δυο δράστες πήγαν στο δικηγορικό γραφείο και αρχικά ζήτησαν από τον δικηγόρο και ένα συνεργάτη του, επίσης δικηγόρο, την ανάληψη υπεράσπισης συγγενικού τους προσώπου, που κρατείτο για απροσδιόριστο λόγο στη Γ.Α.Δ.Α.



Λίγο αργότερα, ο ένας από τους δράστες είπε ότι θα έφερνε χρήματα από το αυτοκίνητο για τα πρώτα έξοδα και επέστρεψε στο γραφείο οπλισμένος. Με μια αστραπιαία κίνηση οι δυο δράστες έβγαλαν τα πιστόλια και ζήτησαν από τους δυο δικηγόρους να μείνουν ακίνητοι. Τους πήραν όσα χρήματα είχαν πάνω τους και τους κλείδωσαν στα δυο διαφορετικά τους γραφεία. Εκεί ο ένας από τους δράστες πυροβόλησε τον 52χρονο δικηγόρο μία φορά στη θωρακική χώρα, με αποτέλεσμα να τον αφήσει στον τόπο!

Από την πρώτη στιγμή η αστυνομία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για εκτέλεση κι όχι για τυχαίο γεγονός, ή δολοφονία με κίνητρο τη ληστεία. Όπως εξήγησε ο υποστράτηγος, «ο τρόπος προσέγγισης του θύματος, η κατόπτευση του περιβάλλοντος χώρου, ο πυροβολισμός από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση σε ζωτικά όργανα, συγκροτούσαν ενδείξεις οι οποίες παραπέμπουν σε προσεκτικό σχεδιασμό και προπαρασκευαστικές ενέργειες, που δεν συνάδουν με την εκδοχή της ληστείας ως κίνητρο». Αντίθετα, όλα έδειχναν  «κατά παραγγελία» ανθρωποκτονία.



Όπως προέκυψε, ο άτυχος Ζαφειτόπουλος είχε αναλάβει ποινικό κρατούμενο, ο οποίος ενέχονταν με την υπόθεση των κρατούμενων ηθικών αυτουργών. Η αστυνομία έφθασε στα ίχνη του κι έτσι οδηγήθηκε και στον έναν από τους εκτελεστές, έναν 32χρονο Ρομά. Τον εντόπισε σε καταυλισμό στην Πάτρα, όπου είχε καταφύγει για να αποφύγει την σύλληψη και να αναζητήσει τρόπους διαφυγής στο εξωτερικό.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο 32χρονος είναι ο εκτελεστής, αλλά και ο ίδιος που είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ζαφειρόπουλο για να κλείσει το ραντεβού.  Επιπλέον είχε παραλάβει ως προκαταβολή, για το συμβόλαιο του θανάτου, 3.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς δράστης είναι δραπέτης των Φυλακών Κασσάνδρας, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε παραβιάσει τακτική άδεια που είχε λάβει.

Επίσης, στο γραφείο του άτυχου δικηγόρου βρέθηκαν τμήματα από τα δακτυλικά του  αποτυπώματα.

Στη συνέχεια, στις 29 Οκτώβριου 2017, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε διαμέρισμα στη Καλλιθέα, όπου διέμεναν οι  φυσικοί αυτουργοί, μαζί με, επίσης, 32χρονο ομοεθνή τους, ο οποίος συνελήφθη  για κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών(δεν έχει προκύψει εμπλοκή του στην ανθρωποκτονία) και παραπέμφθηκε στον ανακριτή.


Στο διαμέρισμα της Καλλιθέας η αστυνομία βρήκε πιστόλι με γεμιστήρα και δέκα φυσίγγια,  πολεμικό τυφέκιο, με γεμιστήρα και 30 φυσίγγια,  118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, τρεις γεμιστήρες διαφόρων όπλων,  χειροβομβίδα, δυο πλήρεις αστυνομικές στολές, εκρηκτική ύλη, πυροκροτητής και άλλα αντικείμενα.

Όπως προέκυψε, οι δράστες διέμεναν στο συγκεκριμένο διαμέρισμα μέχρι και τη μέρα της δολοφονίας. Τότε, μπροστά στο ενδεχόμενο να εντοπιστούν, αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν.

Κατά την προανάκριση, μάλιστα, προέκυψε ότι ο ο 32χρονος είναι ο δράστης διπλής απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος υπηκόων Αλβανίας, που διαπράχθηκε τον περασμένο  Σεπτέμβριο στην περιοχή της Καλλιθέας Αττικής.



 Μάλιστα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος(φωτογραφία πάνω), ο 32χρονος Αλβανός δραπέτης κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για βιασμό, ληστεία, παράνομη κατακράτηση, κλοπές, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, απειλή, αντίσταση, καθώς και παράβαση των νόμων για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους αλλοδαπούς. Παρά το πλούσιο παρελθόν του, πάντως, είχε καταφέρει να εκτίει την ποινή του στις Αγροτικές Φυλακές (σωφρονιστικό κατάστημα χωρίς κάγκελα) όπου η κάθε μέρα κράτησης μετρά για δύο!

Ο δεύτερος Αλβανός που συμμετείχε στην εκτέλεση, ένας 30χρονος, που ταυτοποιήθηκε και αναζητείται, έχει κατηγορηθεί για σωρεία ληστειών και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Οι τρεις ηθικοί αυτουργοί, έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης, έχουν κατηγορηθεί από κοινού για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Συνολικά, έχουν κατηγορηθεί -κατά περίπτωση- για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, σύσταση και συμμορία, κλοπές, παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς, παραχάραξη, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, συμπλοκή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, καθώς και παράβαση των νόμων για τα όπλα και τους αλλοδαπούς.

Η εξέταση της βολίδας από το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε στην εκτέλεση του Ζαφειρόπουλου, έδειξε πως ήταν το ίδιο όπλο το οποίο χρησιμοποιηθηκε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος δύο Αλβανών, που έλαβε χώρα την 19 Σεπτεμβρίου 2017 στην Καλλιθέα. Ως δράστης αναγνωρίστηκε από τα παρολίγον θύματά του ο 32χρονος εκτελεστής του δικηγόρου.


Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για την ανθρωποκτονία του δικηγόρου, υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε για Κύρια Ανάκριση».