Ο Μίκαελ Σκίμπε θα είναι κι επίσημα προπονητής της Εθνικής Ελλάδας μέχρι το 2019, οδηγώντας φυσικά την Εθνική αυτόματα στα τελικά του EURO 2020, αν η «γαλανόλευκη» πάρει την πρόκριση. Σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της παρουσίασής του, με τον πρόεδρο Βαγγέλη Γραμμένο και τον Διευθυντή Αγωνιστικού, Ζήση Βρύζα, ο Γερμανός τεχνικός ρωτήθηκε για διάφορα ζητήματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Εθνικής Ελλάδας.
Αρχικά τοποθετήθηκε ο Βαγγέλης Γραμμένος, που απευθύνθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου: «Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την προσέλευσή σας στην Ομοσπονδία. Πολύ πρόσφατα είχα προαναγγείλει την ανανέωση της συνεργασίας με τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, Μίκαελ Σκίμπε. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή μαζί με τον Ζήση Βρύζα για το λόγο ότι τα πεπραγμένα και η πορεία του στην Ομάδα, από τότε που ανέλαβε, παίρνει θετικό πρόσημο.

» Δεν γίνεται από ένα αποτέλεσμα και μια συγκυρία να ακυρώνεις τη συνολική προσπάθεια. Ο στόχος μας είναι η πρόκριση στο EURO και είμαστε βέβαιοι πως ο κ. Σκίμπε και οι συνεργάτες του θα οδηγήσουν την ομάδα στη διοργάνωση. Σήμερα όμως είναι η μέρα για τον κόουτς, όχι για να μιλούν οι παράγοντες. Παραχωρώ το μικρόφωνο και τον λόγο στον Μίκαελ Σκίμπε, ώστε να σας πει αυτά που θέλει και στη συνέχεια να απαντήσει και στις ερωτήσεις που πιθανώς θα τεθούν».

Τον λόγο πήρε ο Γερμανός τεχνικός, που ξεκίνησε με τοποθέτηση: «Πρώτα απ' όλα, πρέπει να πω πως είμαι πολύ χαρούμενος που η Επιτροπή και ο κ. Γραμμένος ανανέωσαν το συμβόλαιο μου για ακόμα δυο χρόνια. Θεωρώ πως όσα έγιναν τα τελευταία δυο χρόνια ήταν περισσότερο επιτυχημένα παρά αποτυχημένα. Πρέπει να ζήσουμε με τα λάθη που κάναμε και δεν προκριθήκαμε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τώρα κοιτάμε το επόμενο διάστημα και τον στόχο του EURO».

Αναλυτικά οι απαντήσεις που έδωσε στη συνέχεια στους δημοσιογράφους ο Σκίμπε:

Σε ερώτηση για το αν είχε άλλες προτάσεις και αν θέλησε ποτέ να φύγει από την Εθνική: «Είχα κάποιες προτάσεις, όχι το τελευταίο διάστημα, αλλά κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ετών. Είπα όμως σε όλες όχι, επειδή αισθάνομαι όμορφα στην Ελλάδα και είμαι υπερήφανος που είμαι επικεφαλής προπονητής στην Εθνική. Μου αρέσει να δουλεύω με τους παίκτες, ελπίζω πως θα έχουμε και νέους παίκτες».

Σε ερώτηση προς όλους για τον απολογισμό όσων έγιναν στον «κύκλο» ως τώρα: «Αναλύσαμε τα προηγούμενα δυο χρόνια και πιστεύω πως κάναμε καλή δουλειά, όλοι μαζί. Επανήλθε το ομαδικό πνεύμα στην ομάδα. Καλύψαμε το κενό μεταξύ των κακών και των καλών ομάδων, πλέον πρέπει να φτάσουμε στο επίπεδο των εξαιρετικών ομάδων. Πρέπει οι ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται στην ομάδα τους, γιατί όταν δεν συμβαίνει αυτό, τότε το σκέφτονται και τους προβληματίζει.Θεωρώ πως αυτό είναι το πιο σημαντικό για την Εθνική Ομάδα και το σοβαρότερο πρόβλημα στα δυο χρόνια που προηγήθηκαν».

Από την πλευρά του, στη συγκεκριμένη ερώτηση απάντησε και ο Ζήσης Βρύζας: «Η ανάλυση που έγινε ήταν σε οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο. 'Εχουμε επενδύσει στις προσωπικές σχέσεις με τους προπονητές και τους διευθυντές των ομάδων και μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε πως οι παίκτες θα παίζουν στις ομάδες τους και θα έχουμε περισσότερους Έλληνες παίκτες να παίζουν περισσότερο στις ομάδες τους, ώστε να βρίσκονται και εν δυνάμει στο ρόστερ της Εθνικής», ανέφερε ο Ζήσης Βρύζας στην ίδια ερώτηση».

Σε ερώτηση για την έδρα της Εθνικής και την προτίμησή του, ο Γερμανός τεχνικός απάντησε: «Κατάγομαι από τη Γερμανία, έχω διατελέσει και προπονητής των Εθνικών ομάδων κι εκεί η Εθνική ομάδα παίζει παντού, σε διάφορες έδρες και πόλεις, όπως το Βερολίνο, η Βρέμη, το Αμβούργο. Είμαστε η Εθνική όλων των Ελλήνων και πρέπει να παίζουμε μπροστά σε όλους, είναι καλό για όλους. Το Καραϊσκάκη είναι το καλύτερο γήπεδο, όμως και για τους ποδοσφαιριστές και για όλους είναι καλύτερο να μπορούμε να παίζουμε σε άλλα γήπεδα, στη Βόρεια Ελλάδα, σε κάποιο νησί ή και αλλού».

Σε ερώτηση για τις κλήσεις παικτών που είναι βασικοί ή όχι στις ομάδες τους, καθώς και για όσους δεν έχουν κληθεί ως σήμερα: «Όπως προείπα, είναι σημαντικό για τους παίκτες να παίζουν στις ομάδες τους. Από την άλλη, πρέπει να έχουμε και παίκτες που παίζουν σε υψηλό διεθνές επίπεδο. Αν κάποιος δεν αγωνίζεται συχνά, αλλά βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο, μπορεί να κληθεί κάποιος που παίζει περισσότερο σε λιγότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο Βέλλιος όταν έπαιζε στον Ηρακλή τα πήγαινε περίφημα και ήταν σε καλή φόρμα. Μετά αποφάσισε να πάει στην Αγγλία και εκεί δεν τα κατάφερε, όπως την πρώτη φορά. Έχασε την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά του. Εξαρτάται από τους παίκτες, αλλά και τους μάνατζερ τους, για το που πηγαίνουν και αν αγωνίζονται εκεί που πάνε. Πρέπει να παίζουν, είναι σημαντικό. Οι μεγάλες ομάδες, δυστυχώς, δεν διαθέτουν Έλληνες επιθετικούς στη σύνθεσή τους. Θέλω να πω στον Βέλλιο, αλλά και στους παίκτες που δεν καλούνται σήμερα, να επιλέγουν ομάδες στις οποίες θα παίζουν κι αν συμβαίνει αυτό, θα επιλέγονται στην Εθνική».

Σε ερώτηση στον Β. Γραμμένο για το προπονητικό κέντρο της Εθνικής: «Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στόχους της Ομοσπονδίας, να βρούμε χώρους που θα αξιοποιηθούν. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στους ελληνικούς συλλόγους. Θα βασιστούμε στα προγράμματα της UEFA για τη δημιουργία προπονητικών κέντρων, είναι ο μόνος τρόπος για να έχεις καλή ομάδα».

Σε ερώτηση στον Μ. Σκίμπε για συνάντηση με τους προπονητές των ελληνικών ομάδων: «Θέλω στο μέλλον να συναντιόμαστε τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο. Τους είχα ενημερώσει πως θα συναντηθούμε μετά τα προκριματικά, πιστεύω θα βρεθούμε μετά την κλήρωση για το Nations League. Θα κάτσουμε μαζί, θα τους ενημερώσω σχετικά και θα υπάρχει διάλογος».

Σε ερώτηση του gazzetta.gr για το Nations League, για την ανάλυση που έχει κάνει για το νέο σύστημα προκριματικών κι αν αυτό ευνοεί ή όχι μια ομάδα σαν την Ελλάδα: «Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η διοργάνωση για όλες τις Εθνικές ομάδες, είμαι χαρούμενος, όπως όλοι οι προπονητές, που δεν θα παίζουμε πια φιλικά παιχνίδια. Είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί, αλλά ακόμα έχουμε μια απόσταση από ομάδες σαν το Βέλγιο. Έχουμε ανέβει πάντως επίπεδο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να δείξουμε τις ποιότητες μας και δεδομένου ότι στο EURO θα προκριθούν περισσότερες ομάδες σε σχέση με το Μουντιάλ, πιστεύω πως θα είμαστε τουλάχιστον δεύτεροι στον όμιλο μας».

Σε ερώτηση για το πλάνο ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου, των υποδομών του και της Εθνικής Ομάδας στρατηγικά: (ΒΡΥΖΑΣ) «Είναι η διάθεσή μας να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία στην οποία είχαμε μπει και με τον κ Σάντος. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους σκάουτερ και να κάνουμε συναντήσεις. Αυτό το πλάνο πρέπει να προχωρήσει, έχουμε σχεδιάσει τα βήματα και σιγά σιγά θα προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις που θα προκύψουν στον διάλογο με τις Ενώσεις, όταν τις ενημερώσουμε σχετικά και ενδιάμεσα θα δουλεύουμε στην κατεύθυνση της υλοποίησής του».

ΣΚΙΜΠΕ: «Χρειάζεται χρόνος, δεν είναι εύκολο σε έναν χρόνο να βγάλουμε πέντε νέους εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές. Έχουμε εμπιστοσύνη στους νέους και πρέπει να τους δείξουμε κι άλλη. Έχω την εμπειρία για κάτι τέτοιο, αφού υπήρξα προπονητής υποδομών στη Γερμανία κι έχω ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση για τα λάθη που έγιναν στα προηγούμενα χρόνια και τι έχει υπόψιν του ο κ. Σκίμπε προς την επίλυσή τους: «Θα πρέπει να βρεθούν παίκτες που θα καταλαβαίνουν τι σημαίνει να παίζεις για την πατρίδα σου, να αγαπάνε την ομάδα. Θα ρωτάμε τους ποδοσφαιριστές αν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το πλάνο της ομάδας κι εκείνοι θα πρέπει να λένε "ναι". Έπειτα, πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να πηγαίνουν σε ομάδες που θα παίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά εκείνοι που πάνε στο εξωτερικό δεν πρέπει να κοιτάνε τα λεφτά που θα παίρνουν, αλλά το αν θα παίζουν συχνά. Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα κι αυτό πρέπει να γίνει σαφές στους παίκτες».
gazeta.gr