Έφυγε από τη ζωή χθες το απόγευμα σε ηλικία 82 χρονών  ο σημαντικός ζωγράφος, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, θεατρολόγος, ποιητής και συγγραφέας Φαίδων Πατρικαλάκις.


Ο Φαίδων Πατρικαλάκις είχε πρόσφατα καταφύγει στην ιδιαίτερη πατρίδα του μετά από ξαφνική σοβαρή ασθένεια.

O Φαίδων Πατρικαλάκις γεννήθηκε στη Δράμα την 1.1.1935. Σπούδασε αρχικά στη Σχολή Bακαλό και στη συνέχεια στο Παρίσι, στην Academie Julian, στην Academie du Feu, με την καθοδήγηση του Jabot, και στην Ecole de Dessin Applique a la Mode Historique. Tα έργα του από το 1960 παρουσιάζονται σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία-ενδυματολογία. Πρώτη του δουλειά τα σκηνικά για τον "Mατωμένο γάμο" στην "Alliance Francaise" (1960). Στο Παρίσι, όπου δούλεψε από το 1961 μέχρι το 1964, μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με το "Theatre de poche" και στο Λονδίνο με το θέατρο "Old Witch". Στην Eλλάδα δούλεψε με το Θέατρο Tέχνης του Kαρόλου Kουν (1967-1973), το K.Θ.B.E. (1970), το Θέατρο Στοά (1971), το Θέατρο Kαρέζη-Kαζάκου (1973-1974), το Aνοικτό Θέατρο (1975), το Θεσσαλικό Περιφερειακό Θέατρο Προμηθέα Δεσμώτη που παρουσιάστηκε στην Eπίδαυρο κ.ά.

Έχει στο ενεργητικό του 33 βιβλία για ζωγραφική, μουσική, σκηνογραφία, θέατρο, ποίηση, μυθιστόρημα και ταξιδιωτικές εμπειρίες. 

Ανακοίνωση και από το ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Φαίδωνα Πατρικαλάκι, του σημαντικού εικαστικού που εκτός από τη ζωγραφική και τη συγγραφή ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία. Ο Φαίδων Πατρικαλάκις έχει υπογράψει σκηνικά και κοστούμια σε δεκάδες παραστάσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό που έμειναν στη μνήμη του θεατρικού κοινού και αφήσαν το αποτύπωμά τους στο Θέατρο.

Συγκεκριμένα, συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος στις εξής παραστάσεις:
«Ο φιλάργυρος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Θάνου Κωτσόπουλου (1970)
[Κοστούμια, Σκηνικά] 
 «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου (1984)
[Κοστούμια, Σκηνικά] 
 «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Έξαρχου (1990)
[Κοστούμια, Σκηνικά].