Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο παράκτιο μέτωπο στη Θεσσαλονίκη, από το Αγγελοχώρι ως το Μελισσοχώρι.


Αυτό ανακοίνωσε ο  αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος,  σε σχετική ημερίδα, που διοργάνωσε ο ιστότοπος voria.gr. «Θέλουμε να αφήσουμε την αυτοδιοίκηση και την πόλη να κάνει αυτό που θέλει και να την στηρίξουμε» είπε και πρότεινε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή του υπουργείου, της περιφέρειας, της ΠΕΔ-ΚΜ και του ΤΕΕ- ΤΚΜ, που θα διασφαλίζει ότι όλες οι παράμετροι που τέθηκαν θα λειτουργούν.

Το "γάντι" σήκωσε  ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας. «Όλοι οι τοπικοί φορείς μπορούμε να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα με συντονισμό από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που έχει και τον θεσμικό ρόλο. Υπάρχει ήδη η ομάδα εργασίας που θα τρέξει τη διαδικασία της διαβούλευσης και θα είναι όλοι οι φορείς καλεσμένοι, άρα δεν χρειάζεται άλλη ομάδα εργασίας», είπε. 

Εκτός του κ. Γιουτίκα, ο οποίος παρουσίασε τον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για το παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, τον οποίο έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους της περιοχής και τους εμπλεκόμενους φορείς, παρόμοια ήταν και η άποψη των υπόλοιπων ομιλητών. Συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια συνεχόμενη ζώνη αναψυχής και ένας μεγάλος άξονας περιπάτου, που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη παραθαλάσσια μετακίνηση των πολιτών με τα πόδια ή με το ποδήλατο, θα συνδέεται με τη θαλάσσια συγκοινωνία, τις επεκτάσεις του Μετρό και θα συνδέει χώρους πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής και με την ταυτόχρονη ανάδειξη ιστορικών τόπων και τοποσήμων της πόλης.



Την πρόταση του ΤΕΕ/ ΤΚΜ, για το ειδικό χωρικό σχέδιο, παρουσίασε ο πρόεδρός του, Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος σχολίασε, ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι μητροπολιτικού χαρακτήρα και εκτίμησε ότι αυτή η αναπτυξιακή δυναμική θα προσφέρει στην πόλη το πραγματικό νέο brand name των επόμενων δεκαετιών στη Θεσσαλονίκη.  Διευκρίνισε δε, ότι μπορεί κάποιες περιοχές να μην περιλαμβάνονται στα ειδικά χωρικά σχέδια, ωστόσο όλες οι περιοχές, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, περιλαμβάνονται στην οικονομική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου. 

Ο αρχιτέκτονας, δημιουργός της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, τόνισε ότι είναι απαραίτητος ο ενιαίος στρατηγικά σχεδιασμός, ο οποίος θα εξασφαλίσει συνοχή, ομοιογένεια και λειτουργικότητα και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια είναι πάρα πολύ σημαντική και εφόσον η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο περιφερειάρχης έχουν μια τέτοια πρόθεση, θα το προχωρήσουν».

Ο σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευάγγελος Αντώναρος, σημείωσε ότι η τράπεζα είναι ο παραστάτης της χώρας μας σ΄ αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, εκτίμησε ότι ο κύκλος αυτής της κρίσης σταδιακά ολοκληρώνεται και ανέφερε ότι φέτος μόνο, οι χρηματοδοτικές δράσεις της τράπεζας και του θυγατρικού της οργανισμού του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Αυτοδιοικητικό ζήτημα χαρακτήρισε τον σχεδιασμό για το παράκτιο μέτωπο, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, αναφέρθηκε στα προβλήματα της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Τις θέσεις τους παρουσίασαν επίσης, οι δήμαρχοι Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, Θέρμης, Θεόδωρος  Παπαδόπουλος, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμαριάς. 

Μίλησαν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Τριανταφυλλίδης και της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Παπαϊωάννου, η πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, Γιούλη Ρανέλλα, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, η διευθύνουσα σύμβουλος της Εγνατία Οδός, Ρία Καλφακάκου, ο πρώην υπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, κά.