Σοκαριστικά στοιχεία για την κατασπατάληση χρήματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσίασε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φωκάς αποκάλυψε τα χρηματικά ποσά που δαπανούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ για να νοικιάζει με leasing υπερπολυτελή οχήματα μάρκας Chrysler, αλλά και τα μπόνους που έπαιρναν οι υπάλληλοι λόγω… μετακόμισης! «Αυτά τα στοιχεία είναι ένα πολύ μικρό δείγμα για την κατασπατάληση υπέρογκων ποσών εδώ και πολλά χρόνια στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Στα πορίσματα περιγράφεται μία κατάσταση ασυδοσίας, που οφείλεται στο ιδιαίτερα προκλητικό καθεστώς βάσει του οποίου λειτουργούσε αυτός ο φορέας. Έχω στα χέρια μου στοιχεία, τα οποία θα παρουσιάσω και στις επόμενες συνεδριάσεις, που εμένα προσωπικά με έχουν αφήσει άφωνο. Θα κάνω ότι μπορώ για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, γιατί αυτά τα χρήματα ανήκουν στον ελληνικό λαό», εξηγεί ο κ. Φωκάς.

Έχοντας στα χέρια του πορίσματα όλων των προηγούμενων ετών από ελέγχους Ορκωτών Ελεγκτών, ο κ. Φωκάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως στη χρήση του έτους 2009 το ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζει αγορά μιας μοτοσικλέτας BMW R1200 μαζί με εξαρτήματα κόστους 18.770 ευρώ! Επίσης, ο ίδιος ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή στοιχεία και από άλλα έτη. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε πως εκτός από τα οχήματα που διέθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις μετακινήσεις προσωπικού το 2007 φαίνεται να αποκτά με leasing μία CHRYSLER C με κόστος 58.000 ευρώ, ενώ το 2008 για το συγκεκριμένο όχημα το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπανά άλλες 33.000 ευρώ. Επίσης, την ίδια χρονιά αποκτά και πάλι με leasing άλλη μία CHRYSLER C με κόστος 45.000 ευρώ, καθώς και μία CHRYSLER GRAND C κόστους 39.000 ευρώ. Τέλος το 2009 και για τις δύο CHRYSLER δαπανά άλλα 125.000 ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Φωκάς ρώτησε τους εξεταζόμενους μάρτυρες για ποιό λόγο το ΚΕΕΛΠΝΟ έπρεπε να διαθέτει τέτοια υπερπολυτελή οχήματα σπαταλώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ακόμη, ο κ. Φωκάς παρέθεσε στοιχεία για δωρεές του ΚΕΕΛΠΝΟ προς την Ιερά Μονή Καισαριανής – Βύρωνα, οι οποίες μάλιστα έγιναν την περίοδο που ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανιζόταν ο ίδιος ο Μητροπολίτης Καισαριανής. Συγκεκριμένα, η Ιερά Μονή φαίνεται να δέχεται για ενίσχυση του φιλανθρωπικού της έργου, σύμφωνα πάντα με τα πορίσματα ελεγκτών, 375.000 ευρώ το 2009, 334.000 ευρώ το 2008 και άλλες 93.000 ευρώ το 2007. Χρηματικά ποσά, τα οποία ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο και ο ίδιος ο Μητροπολίτης ως μέλος του.

Ένα ακόμη στοιχείο που παρουσίασε στην Εξεταστική Επιτροπή ο κ. Φωκάς αφορά μπόνους, που έλαβαν οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης τους από τα παλιά γραφεία του Οργανισμού στα καινούρια. Όπως τονίζεται σε σχετικό πόρισμα, το μπόνους ύψους 1.580 ευρώ για κάθε υπάλληλο δόθηκε «ως κίνητρο για να ανταποκριθούν ικανοποιητικά οι εργαζόμενοι στις νέες συνθήκες εργασίας!».