Βροχή οι δηλώσεις και σήμερα, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, θέμα που "φούντωσε" όχι τόσο από τις επερχόμενες συνομιλίες της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα υπό τον Μάθιου Νίμιτς, όσο λόγω των -τουλάχιστον- ατυχών δηλώσεων του δημάρχου Θεσσαλονίκης.


Ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη γειτονική χώρα, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ απεκάλεσε τα Σκόπια "Μακεδονία", μπροστά στον Σκοπιανό Πρόεδρο, μετά τις πολλές αντιδράσεις, βλέποντας την πολιτική και κοινωνική κατακραυγή που ξεσήκωσε, προχώρησε σε νέες δηλώσεις, λέγοντας πως "ο θόρυβος" που προκάλεσε τον αφήνει "παγερά αδιάφορο".

Μετά την ενέργεια του βουλευτή Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ και αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο, Σταύρου Καλαφάτη, να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σήμερα, ο κ. Μπουτάρης έσπευσε να κάνει νέες δηλώσεις, αυτήν τη φορά τασσόμενος υπέρ της "εθνικής γραμμής":

«Η πρόσφατη επίσκεψη και οι επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας έγιναν κατόπιν επίσημης πρόσκλησης, σε συνέχεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στη Θεσσαλονίκη πριν από περίπου ένα μήνα. Στην ατζέντα των συζητήσεων, όπως έχω τονίσει επανειλημμένα,  περιλαμβάνονταν αποκλειστικά θέματα ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ πόλεων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο της δράσης του Δήμου ‘’Διπλωματία των Πόλεων’’. Είναι αυτονόητο ότι για κάθε επίσκεψη στο πλαίσιο της ‘’Διπλωματίας των Πόλεων’’ ενημερώνουμε τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν ασκεί εξωτερική πολιτική, δεν εκπροσωπεί σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Εξωτερικών σε τέτοιου είδους συναντήσεις, ούτε, βέβαια, παίρνει οδηγίες ή κατευθύνσεις. Ο Δήμος ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την εξωτερική πολιτική της χώρας και τη θέση της χρήσης σύνθετου ονόματος στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, την οποία, εξάλλου, υιοθετούν η κυβέρνηση και η πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης», δήλωσε γραπτώς.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Σταύρος Καλαφάτης, με ανάρτησή του στο τουίτερ, σχολίασε: «Η διευκρινιστική δήλωση που έκανε ο Γιάννης Μπουτάρης μας αφήνει παγερά αδιάφορους», παραπέμποντας σαφώς στην αρχική δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, δηλώσεις για το θέμα της ονομασίας έκανε και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πολίτικα του Βελιγραδίου, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας και τις σχέσεις με την Ελλάδα. 

«Με την Δημοκρατία της Ελλάδος αρχίσαμε να οικοδομούμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού και αυτό χαίρει υποστήριξης τόσο στις χώρες μας όσο και σε διεθνές επίπεδο. […] Διακρίνω και στην ελληνική ηγεσία αυτό το αίσθημα υπευθυνότητας και ήρθε ο καιρός να κλείσει αυτή η μακροχρόνια διένεξη που αποτελεί τροχοπέδη στην ευρωατλαντική πρόοδο της περιοχής μας γενικότερα. Έτσι, θέλω να πιστεύω ότι ο καθένας θα αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για να λυθεί αυτό το ζήτημα», επισημαίνει στη συνέντευξή του ο Ζοραν Ζάεβ. Συμπληρώνει δε ότι «στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αναμένεται η νέα πρόταση του διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς».