Στη Θεσσαλονίκη επεκτείνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά τη σύλληψη των εννέα Τούρκων, στην Αθήνα, οι οποίοι κατείχαν υλικα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή εκρηκτικών υλών.


Όπως αναφέρει το newsit.gr, υπάρχουν ενδείξεις πως υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη δίκτυο του DHKP-C, που θα παραλάμβανε τα υλικά που συγκέντρωνε η ομάδα τις Αθήνας, με σκοπό να τα περάσουν παρανόμως στην Τουρκία μέσα από μυστικά περάσματα στα σύνορα.

Άλλωστε οι περισσότεροι από τους 9 Τούρκους συλληφθέντες έφθασαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, κάνοντας μια στάση διαρκείας στην Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι ήταν στη Θεσσαλονίκη -και μάλιστα στην Τριανδρία και την οδό Υψηλάντου- που μια έκρηξη η οποία σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2011 είχε προβληματίσει ιδιαίτερα τις αρχές για την εμπλοκή των Κούρδων που διέμεναν εκεί σε περιπτώσεις τρομοκρατικών υποθέσεων.

Οι εννέα Τούρκοι συνελήφθησαν από τις Ελληνικές Αρχές, σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα λίγες ημέρες πριν την έλευση Ερντογάν στην Ελλάδα (ο Τούρκος πρόεδρος θα βρίσκεται στη χώρα μας στις 7 και 8 Δεκεμβρίου).  Φέρονται να αγόρασαν φωτιστικό πετρέλαιο και λίπασμα από την χώρα μας. Υλικά με τα οποία μπορεί κάποιος να φτιάξει εκρηκτικό μηχανισμό. Τα υλικά αυτά είναι νόμιμα και στην Τουρκία, ωστόσο επειδή προφανώς οι αρχές γνωρίζουν αυτήν την ιδιότητά τους, με νόμο από το 2000 απαιτείται ταυτότητα για να μπορέσει κάποιος να τα αγοράσει -αντίθετα από αυτά που ισχύουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το newsit.gr, η Αντιτρομοκρατική εξετάζει το ενδεχόμενο του συμβολικού «χτυπήματος» πριν ή κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου  στην Αθήνα, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου. Επισημαίνει, πάντως, ότι φαίνεται αυτό το σενάριο να εγκαταλείπεται και να γίνεται πιο ισχυρή η περίπτωση μεταφοράς των υλικών στην Τουρκία.

Όσων αφορά στο φερόμενο ως αρχηγό του “πυρήνα”, πρόκειται για 45χρονο Τούρκο καταζητούμενο, οποίος είχε ένταλμα σύλληψης και στην Ελλάδα καθώς φέρεται να είχε συμμετοχή στην απόπειρα μεταφοράς οπλισμού στην Τουρκία, το Καλοκαίρι του 2013 με ταχύπλοο σκάφος από την Χίο. Μάλιστα τον συγκεκριμένο άνθρωπο έψαχναν οι αστυνομικοί με αποτέλεσμα να τον εντοπίσουν πριν από περίπου ένα μήνα, και μαζί με αυτόν να “ξεκλειδώσουν” ολόκληρο το δίκτυο των επαφών του.

Ο εισαγγελέας άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα (συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια/κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών, παράνομη κατοχής πιστολιών/πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών και πλαστογραφία μετά χρήσεως δημοσίων εγγράφων) και τρία πλημμελήματα (διακεκριμένη αντίσταση, οπλοκατοχή -είχαν σουγιάδες- και κατοχή κροτίδων και καπνογόνων). Εκείνοι, από την πλευρά τους, υποστήριξαν ότι δεν έχουν σχέση με τρομοκρατία αλλά είναι ενάντιοι στο καθεστώς Ερντογάν. Ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία μέχρι την Δευτέρα (04.12.2017) προκειμένου να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Τόσο κατά την προσαγωγή τους ενώπιον του εισαγγελέα όσο και κατά την έξοδο τους από κτίριο, 16 αλληλέγγυοι στους συλληφθέντες φώναζαν συνθήματα, χειροκροτούσαν και τους έραιναν με λουλούδια.