Το καμπανάκι κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, που έκρουσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην περίπτωση που δεν υπάρξει σοβαρή ελάφρυνση χρέους, οδήγησε σε πρωτοφανείς ενέργειες τόσο από τον υπουργό Οικονομικών, όσο και από τον πρόεδρο της Βουλής.


Τσακαλώτος και Βούτσης αδειάζουν το γραφείο (του οποίου, τυπικά, προΐσταται ο... δεύτερος), το οποίο παράλληλα προειδοποιεί ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να αλλάξει γιατί λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Για το χρέος, η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2017) τονίζει ότι η ελάφρυνσή του είναι αναγκαία γιατί η πληρωμή των τόκων μετά το 2021 εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Συνολικά, στην εξαετία 2021-2026, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι πληρωμές μόνο των τόκων φτάνουν στο ποσό των 84,3 δισ ευρώ.

«Χωρίς σοβαρή ελάφρυνση η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει!», υποστηρίζει το Γραφείο, του οποίου συντονιστής είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας. Επίσης, τάσσεται υπέρ της απαλλαγής της Ελλάδας από την υποχρέωση να επιτυγχάνει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την οικονομία, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο ύφεσης.

Τσακαλώτος: Κάνουν λάθος

«Πρόκειται για λάθος», ανέφερε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Όπως εξήγησε, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014. Έτσι εκτινάσσει τους τόκους στα 84,3 δισεκατομμύρια ευρώ την χρονική περίοδο 2021-2026.

Έκπληκτος δηλώνει ο Βούτσης

Ευθείες βολές, για τη χρήση μη έγκυρων στοιχείων και τη συνακόλουθη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων, δέχεται το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και από τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

«Η συνηγορία και η συνδρομή για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στην κρίσιμη μάλιστα περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και αναμένονται θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατόν να γίνονται με διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του έτους 2013 και με την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας. Εκφράζω την έκπληξή μου για τη χρήση μη έγκυρων στοιχείων και τη συνακόλουθη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Τι γράφει η έκθεση για τη φορολογία

Στο ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης, όπου αναπτύσσεται το θέμα «Φορολογία και Ανάπτυξη στην Ελλάδα» (συγγραφείς: Ορέστης Βάθης, Αναστάσιος Τασιόπουλος και Δήμητρα Μήτση), το συμπέρασμα είναι ότι «η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα -και η οποία στηρίζεται στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης-λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η συνέχιση της φοροκεντρικής πολιτικής επιτείνει την κατάσταση “ασφυξίας” της οικονομίας, ενώ σε πρακτικό επίπεδο μεγάλο μέρος των φόρων δεν εισπράττονται».

Στην έκθεση επισημαίνεται, επίσης, ότι «η κατανομή των φορολογικών βαρών στους πολίτες (φόρος εισοδήματος) είναι ανισοβαρής, δηλαδή αφενός μεν μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων πληρώνουν ελάχιστο φόρο -κάτι που καταδεικνύει τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, αλλά και τα υψηλά ποσοστά φτώχειας- αφετέρου δε σχετικά υψηλά εισοδήματα φορολογούνται υπέρμετρα, δημιουργώντας αντικίνητρα για εργασία».