Τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης κατέγραφε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή για το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Επισκέφθηκε τα Κέντρα Υγείας στις Σάπες και στον Ίασμο, που καλύπτουν περιοχές με μεγάλη αναλογία μειονοτικού πληθυσμού, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Στρατή Πλωμαρίτη. Είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι ότι τα κτίρια έχουν πολλά προβλήματα κι ο ιατρικός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος.

Στο Κέντρο Υγείας στις Σάπες, το οποίο εξυπηρετεί 40.000 ανθρώπους, οι εργαζόμενοι επανέλαβαν για πολλοστή φορά ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές και στον εξοπλισμό. Όπως του είπαν, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί βάση ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας ώστε να υπάρχει έγκαιρη επέμβαση στα χωριά του δύσβατου ορεινού όγκου της περιοχής.

Στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου τα προβλήματα, εκτός των ελλείψεων προσωπικού, ήταν παρόμοια. Επίσης, ζήτησαν να δημιουργηθεί «μικρό ταμείο» που θα καλύπτει τις καθημερινές μικροδαπάνες του Κέντρου, ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία.

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του, υποστήριξε ότι τώρα που έχουν αρχίσει να δίνουν καρπούς οι προσπάθειες δύο χρόνων και σταθεροποιείται η λειτουργία των νοσοκομείων. Ισχυρίστηκε ότι, προ ΣΥΡΙΖΑ, τα νοσοκομεία βρίσκονταν ένα βήμα πριν την κατάρρευση, ενώ τώρα θα δίνεται προτεραιότητα στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτησή του στην ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που διεξάγεται από χθες στην Κομοτηνή. Υποστήριξε ότι «η συζήτηση για την κατάρρευση του συστήματος υγείας έχει τελειώσει. Το σύστημα υγείας είναι όρθιο, λειτουργικό, επουλώνει τις πληγές του, αντιμετωπίζει προβλήματα, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του, διευκολύνει την πρόσβαση των ανθρώπων και ανταποκρίνεται με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό στις πολύ μεγάλες και συσσωρευμένες ανάγκες των ανθρώπων».

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «με τις παρεμβάσεις που ολοκληρώνονται τώρα και στον ΕΟΠΥΥ, με τους συμψηφισμούς παλαιού απλήρωτου 10%, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο ΕΟΠΥΥ να μπει στο 2018 χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη, για πρώτη φορά στην ιστορία του και στην ιστορία των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας»!