Με το βραβείο «Μπισπίκης» τιμήθηκε ο κ. Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ταυτόχρονα ανακηρύχτηκε και επίτιμο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού της Μεσσήνης. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, στη Σικελία της Ιταλίας.
Το βραβείο «Μπισπίκης» θεσμοθετήθηκε το 2011 για την ανάδειξη των δραστήριων μελών της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού της Μεσσήνης. Από το 2014 άρχισε να απονέμεται και σε διάσημους Ιταλούς που έμπρακτα και σταθερά βοηθάνε τον ελληνισμό της περιοχής. Φέτος για πρώτη φορά αποφασίστηκε το βραβείο να απονέμεται και σε Έλληνες ευεργέτες, που έχουν προβάλλει το ενδιαφέρον τους και την ευαισθησία τους για τον Ελληνισμό.


Το βραβείο «Μπισπίκης» έλαβαν επίσης η βουλευτής από το Ελληνικό Κοινοβούλιο κ. Χρυσούλα Κατσαβριά και ο κ. Γαβριήλ Αβραμίδης.


Η Ελληνική Κοινότητα του Στενού της Μεσσήνης πρόσφερε στον κ. Ιβάν Σαββίδη μία εικόνα της Παναγίας, η οποία φιλοτεχνήθηκε από ορθόδοξο εικονογράφο της Σικελίας. Από την πλευρά του ο κ. Ιβάν Σαββίδης πρόσφερε στην Κοινότητα ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά.


Πριν από την τελετή βράβευσης προηγήθηκαν οι εργασίες του Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τις γενοκτονίες στην Εγγύς Ανατολή.


Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του ζητήματος της Γενοκτονίας αλλά και ειδικότερα του ποντιακού ζητήματος στο ιταλικό κοινό.


Την ημερίδα χαιρέτισαν: ο δήμαρχος της Μεσσήνης κ. Ρενάτο Ακορίντι, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας κ. Όλγα Νάσση, ο πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών για την Ελληνική Διασπορά κ. Μισέλ Κολόνα και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού της Μεσσήνης κ. Δανιήλ Μακρής.


Στο συνέδριο παρέστησαν ο βουλευτής από το Ιταλικό Κοινοβούλιο της Ρώμης Τζιανπιέρο Ντ’ Αλία, ο Επίτροπος Πολιτισμού της Μεσσήνης Φεντερίκο Αλάνια, καθώς και εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών, εκκλησιαστικών και προξενικών Αρχών της πόλης. Το παρών έδωσαν περισσότερα από εκατό μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού της Μεσσήνης.


Στο συνέδριο παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους: ο υπεύθυνος της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μεσσήνης κ. Αντρέα Νότο και η δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Μαρία Τάτσου (Μιλάνο).
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε η ίδρυση του πρώτου συνδέσμου φίλων του ΠΑΟΚ της Ιταλίας, στη Μεσσήνη της Σικελίας. Όσοι φίλαθλοι ήταν παρόντες, έλαβαν αναμνηστικά δώρα από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη. Υπεύθυνος του συνδέσμου φίλων του ΠΑΟΚ στη Μεσσίνη της Ιταλίας ορίστηκε ο κ. Τζιουζέπε Καρμπόνε.ιο κ. Χρυσούλα Κατσαβριά και ο κ. Γαβριήλ Αβραμίδης. Η Ελληνική Κοινότητα του Στενού της Μεσσήνης πρόσφερε στον κ. Ιβάν Σαββίδη μία εικόνα της Παναγίας, η οποία φιλοτεχνήθηκε από ορθόδοξο εικονογράφο της Σικελίας.


Από την πλευρά του ο κ. Ιβάν Σαββίδης πρόσφερε στην Κοινότητα ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Πριν από την τελετή βράβευσης προηγήθηκαν οι εργασίες του Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τις γενοκτονίες στην Εγγύς Ανατολή. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του ζητήματος της Γενοκτονίας αλλά και ειδικότερα του ποντιακού ζητήματος στο ιταλικό κοινό.


Την ημερίδα χαιρέτισαν: ο δήμαρχος της Μεσσήνης κ. Ρενάτο Ακορίντι, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας κ. Όλγα Νάσση, ο πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών για την Ελληνική Διασπορά κ. Μισέλ Κολόνα και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού της Μεσσήνης κ. Δανιήλ Μακρής.


Στο συνέδριο παρέστησαν ο βουλευτής από το Ιταλικό Κοινοβούλιο της Ρώμης Τζιανπιέρο Ντ’ Αλία, ο Επίτροπος Πολιτισμού της Μεσσήνης Φεντερίκο Αλάνια, καθώς και εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών, εκκλησιαστικών και προξενικών Αρχών της πόλης. Το παρών έδωσαν περισσότερα από εκατό μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού της Μεσσήνης. Στο συνέδριο παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους: ο υπεύθυνος της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μεσσήνης κ. Αντρέα Νότο και η δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Μαρία Τάτσου (Μιλάνο). Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε η ίδρυση του πρώτου συνδέσμου φίλων του ΠΑΟΚ της Ιταλίας, στη Μεσσήνη της Σικελίας.

Όσοι φίλαθλοι ήταν παρόντες, έλαβαν αναμνηστικά δώρα από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη. Υπεύθυνος του συνδέσμου φίλων του ΠΑΟΚ στη Μεσσίνη της Ιταλίας ορίστηκε ο κ. Τζιουζέπε Καρμπόνε.
https://epontos.blogspot.gr/