Στο καθεστώς φόβου, στον οποίο ζουν οι πολίτες λόγω των αποφυλακίσεων με τον νόμο Παρασκευόπουλου, αναφέρθηκε σε ερώτηση του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς, ζητώντας να μάθει το λόγο που παραμένουν κλειστές ολοκαίνουριες φυλακές στη Βόρεια Ελλάδα.
Στο κείμενο της ερώτησης του ο κ. Φωκάς επισημαίνει πως «από το Σωφρονιστικό Κατάστημα Διαβατών Θεσσαλονίκης αποφυλακίστηκαν 1.200 κρατούμενοι με τον νόμο Παρασκευόπουλου από τον Αύγουστο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2017».

Ο ίδιος μάλιστα, εξηγεί πως κρατούμενοι προσφεύγουν μαζικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης, καθώς διαβιούν σε υπερκορεσμένες φυλακές τη στιγμή που υπάρχουν άδειες και σαπίζουν. «Μόνο στις φυλακές των Διαβατών Θεσσαλονίκης καταγράφονται 10 με 15 ανάλογες προσφυγές κρατουμένων σχεδόν κάθε μήνα! Όσον αφορά τις προσφυγές που έχουν εκδικαστεί αρκεί να αναφέρω πως επιδικάζονται σε κάθε κρατούμενο από 10.000 μέχρι και 50.000 ευρώ! Μιλάμε για καταβολή εκατομμυρίων ευρώ μόνο σε κρατούμενους των φυλακών Διαβατών», επισημαίνει ο κ. Φωκάς. Ο ίδιος ζητά να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό γιατί δεν ανοίγουν οι κλειστές φυλακές, αλλά και ποιός είναι ο αριθμός των κρατουμένων που έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς και το συνολικό χρηματικό ποσό που έχει επιδικαστεί τα τελευταία χρόνια.

«Μιλάμε για έναν νόμο, η χρησιμότητα του οποίου «σερβιρίστηκε» σαν ένα καλοστημένο παραμύθι από το ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως αποδεικνύεται υπάρχουν άδειες φυλακές και μάλιστα ολοκαίνουριες που σαπίζουν από την αχρησία. «Πρόκειται για τις κλειστές πτέρυγες των φυλακών Νιγρίτας Σερρών και την ολοκαίνουρια υπερσύγχρονη φυλακή της Δράμας, χωρητικότητας τουλάχιστον 400 θέσεων», τονίζει ο κ. Φωκάς.