Εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, στις 20.00, στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, Τσιμισκή 11, η έκθεση «Λούφα και παραλλαγή - Από το αρχείο του Νίκου Περάκη», την οποία διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Η έκθεση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια έκθεση αφιερωμένη στην κινηματογραφική ταινία του Νίκου Περάκη «Λούφα και παραλλαγή». Η ταινία, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1984 με τέσσερα βραβεία (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, μοντάζ και πρώτου ανδρικού ρόλου), σφράγισε με τη μεγάλη επιτυχία της και την απήχησή της την κινηματογραφική πορεία του δημιουργού της.

Αφορμή για τη διοργάνωση της έκθεσης στάθηκε η απόφαση του Νίκου Περάκη να δωρίσει το αρχείο του στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Από την ενότητα που αφορά τη «Λούφα και παραλλαγή» παρουσιάζονται τεκμήρια και έγγραφα που σχετίζονται με όλα τα στάδια της παραγωγής της ταινίας, όπως ο λογότυπος και άλλα σχέδια του σκηνοθέτη, το στόρυμπορντ, φωτογραφίες από τα γυρίσματα, υλικό από την προώθηση και τις προβολές, αλλά και προσωπικές φωτογραφίες του Νίκου Περάκη από τη στρατιωτική θητεία του στην Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσής του.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.