Η αναφορά του Γιάννη Μπουτάρη, δημάρχου Θεσσαλονίκης, στα Σκόπια με την ονομασία Μακεδονία, που έγινε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, με τη θεσμική του ιδιότητα, στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, έχει ανάψει φωτιές.


Στη Θεσσαλονίκη στα social media η κουβέντα έχει ανάψει για τα καλά, με πολιτικά πρόσωπα και απλούς πολίτες να σχολιάζουν με τον χειρότερο τρόπο την ενέργεια Μπουτάρη. Μάλιστα, τα σχόλια ξέφυγαν ειδικά μετά το μεσημέρι, όταν ο Γιάννης Μπουτάρης, με νέες δηλώσεις του, εμφανίστηκε αμετανόητος και, μάλιστα, επιτέθηκε σε όσους κριτίκαραν αρνητικά την πράξη του!

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά: «Αυτόν τον περίεργο θόρυβο που δημιουργήθηκε γιατί είπα Μακεδονία το περνάω παγερά αδιάφορος διότι η αναζωπύρωση τέτοιων περιστατικών μόνο κακό κάνει σε αυτή την προσπάθεια ανάπτυξης καλύτερων σχέσεων».

Όπως ανέφερε πριν το ταξίδι του, μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος παροτρύνει να γίνονται τέτοιες συνεργασιές με τα Σκόπια. «Κάθε προσπάθεια σπίλωσης αυτής της κατάστασης είναι εθνικά επικίνδυνη. Διότι η θέση της Ελλάδας είναι μία σύνθετη ονομασία για τη γειτονική χώρα. Όταν έχουμε να κάνουμε με εθνικοκάπηλους που λένε "αυτό έχουμε μόνο", το μόνο που καταφέρνουν είναι να κρατάνε στην επιφάνεια μια διαμάχη που πρέπει να πάψει και να βρεθεί μια λύση. Με αφήνουν παγερά αδιάφορο τα βρισίδια που ακούω που είπα αυτή την ιστορία», τόνισε ο δήμαρχος.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, είχε δηλώσει:

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για πολλοστή φορά, δε χρησιμοποίησε την ονομασία ΠΓΔΜ για τη γειτονική χώρα. Και το έπραξε, μάλιστα, σε δηλώσεις προς όλα τα ΜΜΕ της χώρας αυτής. Τρέμουμε στην ιδέα του τι έχει πει στις συζητήσεις πίσω από τις κάμερες, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να αποκτήσει πολιτική ύπαρξη. Η επανάληψη αυτού του “λάθους” καταργεί τη γνωστή δικαιολογία του, πως, στο παρελθόν το διέπραξε από κεκτημένη ταχύτητα και αποδεικνύει ότι δε γνωρίζει ούτε ποιας πόλης δήμαρχος έχει εκλεγεί. Οι αναφορές και οι δηλώσεις του δημάρχου είναι εθνικά επικίνδυνες».

Όταν, στη συνέχεια, πληροφορήθηκε τις νέες δηλώσεις του δημάρχου, πρόσθεσε: "Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κινητικότητας στο θέμα της ονομασίας, με το γειτονικό κρατίδιο να δείχνει πως θέλει να αλλάξει το κλίμα. Σίγουρα δεν μπορεί ένας δήμαρχος να παρεκκλίνει από τις κόκκινες γραμμές που θέτει η ελληνική κυβέρνηση κατά πώς τον βολεύει. Δεν είναι δήμαρχος της παρέας του, αλ΄λα δήμαρχος της πρωτεύουσας της Μακεδονίας".

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Metropolis FM είπε, ακόμη: "Είναι... τρολ δήμαρχος. Καταγγέλλει άλλους -δεν ξέρω ποιους εννοεί- και αυτό που λέει, το κάνει ο ίδιος. Δεν είναι δυνατό να του συγχωρούμε, συνέχεια, τα πάντα. Αυτά περί πατριδοκάπηλων είναι αστειότητες. Αν δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, δεν μπορεί να διοικήσει μια πόλη. Αν έχει συναίσθηση του τι λέει, είναι χειρότερο. Οφείλει να μαζευτεί και να ζητήσει συγνώμη".