Μετά από ένα πολύ έντονο φεστιβαλικό σαββατοκύριακο, με πολλά sold out, το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζει απτόητο από τον ερχομό της νέας εβδομάδας. Πολλές οι ταινίες που μπορεί να επιλέξει κανείς αλλά πολύ λίγος ο χρόνος για να τις προλάβει όλες.


Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Ρούμπεν Έστλουντ  
Ο μεγάλος νικητής του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών με το αριστουργηματικό «The Square» είναι ο επίτιμος καλεσμένος του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ πραγματοποιεί μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στον 43χρονο σουηδό κινηματογραφιστή που με την κάμερά του σπάει το παγωμένο τοπίο του Βορρά σε χίλια κομμάτια. Τα καταγράφει μεθοδικά, με υπόγειο χιούμορ, σαν σεισμογράφος της ατελούς ανθρώπινης φύσης. Οι ήρωές του είναι γεμάτοι ψεγάδια, παθιασμένοι, αναποφάσιστοι, ανθρώπινοι. Τους βάζει αντιμέτωπους με οριακές καταστάσεις, πάνω απ’ όλα όμως, με τις πιο κρυφές τους αδυναμίες. Στο σινεμά του διακρίνονται επιρροές από Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Λουίς Μπουνιουέλ, Λαρς φον Τρίερ, Ρόι Άντερσον. Ο Έστλουντ όμως έχει τόσο δυνατή, διακριτή ταυτότητα, χτίζει έναν κόσμο εγκεφαλικό και μαζί σωματικό, που εντυπώνεται στα ένστικτα και το μυαλό μας.
Στον «Μογγόλο κιθαριστή» (αίθ. «Παύλος Ζάννας», 17.15), με αποσπασματική αφήγηση, ο Έστλουντ ρωτά και ταυτόχρονα απαντά, μέσα από τους ήρωές του, μοναχικούς ανθρώπους, που ζουν σε μια φανταστική πόλη που ωστόσο μοιάζει πολύ με το σημερινό Γκέτεμποργκ. Σκοτεινό, με στιγμές βίας, αλλά και χιουμοριστικό, γεμάτο συγκίνηση, πορτρέτο μιας κοινωνίας που δεν ακολουθεί κοινωνικές νόρμες.
Νωρίτερα, στις 12.30 το μεσημέρι (αίθ. «Παύλος Ζάννας») προβάλλονται οι μικρού μήκους ταινίες του Έστλουντ: το «Περιστατικό κοντά σε μια τράπεζα», που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010, ένα αντισυμβατικό heist movie που αναπαριστά σε πραγματικό χρόνο μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας που συνέβη στη Στοκχόλμη, η «Αυτοβιογραφική σκηνή νο 6882» που παρακολουθεί μια ομάδα νεαρών που διασχίζουν μια ψηλή γέφυρα, τη στιγμή που ένας από αυτούς αποφασίζει πως θέλει να πηδήξει, καθώς και τα απολαυστικά ντοκιμαντέρ «Free Radicals 1» και «Free Radicals 2» όπου ο Έστλουντ μοιράζεται την αγάπη του για το σκι: Μεθυστικό σάουντρακ (με σουηδική hip hop, ska, electronica και thrash metal), τοπία που κόβουν την ανάσα στη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Αλάσκα και η συγκλονιστική ελευθερία της κατάβασης.

Ελληνικές δημιουργίες σε επίσημη πρώτη
Σε ό,τι αφορά τις ταινίες απ' το ελληνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, στις 3 μ.μ. στην αίθ. «Τώνια Μαρκετάκη» προβάλλεται η «Μπλε Βασίλισσα» του Αλέξανδρου Σιπσίδη: Μια ληστεία γίνεται η αφετηρία για μια «μπλε ιστορία» με πολλές διαφορετικές εκδοχές – τόσες όσες και οι διακριτές οπτικές γωνίες τεσσάρων άπληστων χαρακτήρων που συναγωνίζονται με φόντο τη «Μπλε Βασίλισσα», ένα από τα σπανιότερα διαμάντια του κόσμου. Ανάμεσά τους κι ο Γιάννης, που μέσα από μια σειρά αποκαλύψεων μετατρέπεται από θύτης στο ιδανικό θύμα. 
«Η επιφάνεια των πραγμάτων» της Νάνσυς Μπινιαδάκη (Ολύμπιον, 18.00) πραγματεύεται έναν αστικό μύθο της Αθήνας για τον Ερρινυό, το αρχαίο υπόγειο ποτάμι, που κανείς ποτέ δεν έχει δει, αλλά κάποτε μέσα στη δεκαετία του ΄80, εμφανίστηκε και παρέσυρε μαζί του ένα κορίτσι. Σήμερα μια νεαρή ανθρωπολόγος ερευνά τον μύθο και εντοπίζει τους ανθρώπους που γνώριζαν το κορίτσι. Είναι οι τρεις καλύτερές της φίλες και μια καθηγήτριά τους ιστορικός. Μέσα από αποσπάσματα επιστολών, ηχογραφήσεων και συνεντεύξεων, αυτές οι γυναίκες αφηγούνται την τραγική ιστορία που συνέβη πριν από 30 χρόνια και σημάδεψε τις ζωές τους καθώς και τη συλλογική μνήμη της πόλης.
Τέλος, στην αίθ. «Τώνια Μαρκετάκη», στις 20.00 προβάλλεται η ταινία «Ιερόσυλοι», την οποία σκηνοθετεί η Μάρσα Μακρή: Έγκλειστοι στο γηρασμένο διαμέρισμά τους, ένα αλλόκοτο ζευγάρι περιτριγυρίζεται από φανταστικά και πραγματικά πρόσωπα. Μόνο ένας άγιος μπορεί να μας σώσει, τους αμαρτωλούς... Ένας φαύλος κύκλος φόβου, πίστης, ενοχών, μοχθηρίας, παραπλάνησης και αποπλάνησης. Το μίασμα πρέπει να ξορκιστεί. Μια δίνη παράνοιας, κωμικού και γκροτέσκο. Yπάρχει ελπίδα για λύτρωση;