Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης περιμένει και σήμερα τους σινεφίλ στις αίθουσές του προσφέροντας ταινίες για όλα τα γούστα: ταινίες κλασικές και πολυαγαπημένες, αλλά και -κυρίως και κατεξοχήν- ταινίες σύγχρονες, πρωτοποριακές που ορίζουν το σινεμά του σήμερα και του αύριο.


Κιούμπρικ και Σκορσέζε για τους πρωινούς

Απ' την ενότητα «Carte Blanche: Ευθύμης Φιλίππου», στο πλαίσιο της οποίας το φεστιβάλ έδωσε φέτος “λευκή κάρτα” στο σεναριογράφο των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου να επιλέξει δέκα αγαπημένες του ταινίες, ξεχωρίζουν οι σημερινές προβολές δύο κλασικών έργων: του «Μπάρι Λίντον» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και του «Βασιλιά για μια νύχτα» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Στο φιλμ «Μπάρι Λίντον» (αίθ. Παύλος Ζάννας, 11 π.μ.), ο Κιούμπρικ σκηνοθετεί μια ταινία εποχής, ωστόσο μια δική του ταινία δεν μπορεί παρά να είναι πολύ μπροστά από την εποχή της. Πρόκεται για την κινηματογραφική μεταφορά του λογοτεχνικού έργου του Γουίλιαμ Θάκερεϊ για έναν τυχοδιώκτη που προσπαθεί να ανέλθει στη βρετανική αριστοκρατία του 18ου αιώνα, μια πληθωρική οπτική εμπειρία απαράμιλλης ομορφιάς .

Στον «Βασιλιά για μια νύχτα» (Ολύμπιον, 13.15) ο Μάρτιν Σκορσέζε σκηνοθετεί το αγαπημένο του θέμα –την πορεία του άνδρα που αγωνίζεται να ξεπεράσει τα όρια του εαυτού του και να γίνει υπεράνθρωπος ώσπου φτάνει στην τρέλα–, με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο στον ρόλο ενός ανερχόμενου κωμικού ταπεινής καταγωγής που έχει εμμονή να γίνει σταρ πρώτου μεγέθους. Ένα ιδιοφυές σχόλιο για τη διασημότητα και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την κωμωδία από την τραγωδία.
Βία, τρόμος, παραισθήσεις 

Απ' την ενότητα Round Midnight, επιλέγουμε για σήμερα τρεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δημιουργίες. Αρχικά στις 18.00 (αίθ. Φρίντα Λιάππα) το ψυχεδελικό ανιμέσιον «Καργιόληδεζ», των Run & Shojiro Nishimi, βασισμένο σε δημοφιλές γαλλικό κόμικ, με ετερόκλητες ποπ αναφορές και μουσική χιπ χοπ: Ο Αντζελίνο δουλεύει οδηγός ντελίβερι στη μεγαλούπολη Νταρκ Μιτ (σ.σ. «σκούρο κρέας») της Καλιφόρνιας. Όπως χιλιάδες άλλα ρεμάλια σ’ αυτή την επίγεια δυστοπία, έτσι κι αυτός περιφέρει το χαμένο του κορμί στους δρόμους του υποκόσμου, ώσπου η οπτασία ενός κοριτσιού τον οδηγεί σ’ ένα ατύχημα με το μηχανάκι. Οι παραισθήσεις που θ’ αρχίσει να έχει ο Αντζελίνο μετά το τροχαίο περιλαμβάνουν μονομαχίες με πληρωμένους εκτελεστές και μυστηριώδη τέρατα, ενώ ο ίδιος θα αποκτήσει και υπερφυσικές δυνάμεις... 

Αργότερα, στις 23.00 (αίθ. Φρίντα Λιάππα) προβάλλεται η ταινία «Ευ-θανατωτής» του Τέεμου Νίκκι, ένα βίαιο νουάρ με τις χαρακτηριστικές νότες φινλανδικού χιούμορ: Πρόκειται για την ιστορία του Βέιγιο Χάουκκα, ενός 50χρονου μηχανικού που κάνει και μια δεύτερη δουλειά: αναλαμβάνει την ευθανασία άρρωστων κατοικιδίων. Μόνο που ο Βέιγιο έχει μια αρχή: δεν θανατώνει υγιή ζώα... Μια αλλόκοτη ηθογραφία για τα δικαιώματα των ζώων και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων, για τους «καλύτερους φίλους του ανθρώπου» και για το κτήνος μέσα μας. 

Στις 23.15, στο Ολύμπιον, προβάλλεται η ταινία των Ελέν Κατέ και Μπρουνό Φορζανί «Άσε τα πτώματα να μαυρίζουν στον ήλιο», μια απολαυστική περιπέτεια τρόμου για ένα τυπικό καλοκαίρι στη Μεσόγειο: γαλάζια θάλασσα, καυτός ήλιος... και 250 κιλά χρυσού που έκλεψε ο Ρίνο και η συμμορία του! Οι κλέφτες έχουν βρει την τέλεια κρυψώνα: ένα έρημο κι απόμακρο χωριό όπου ζει τώρα μια καλλιτέχνις που αναζητά έμπνευση. Δυστυχώς, κάποιοι απρόσκλητοι επισκέπτες και δύο αστυνόμοι αλλάζουν τα σχέδιά τους: ο επίγειος παράδεισος, όπου γίνονταν άγρια πάρτι και όργια, μετατρέπεται σ’ ένα αποτρόπαιο πεδίο μάχης.
Φατίχ Ακίν σε ειδική προβολή 

Για πολλούς, η προβολή της νέας ταινίας του σπουδαίου δημιουργού Φατίχ Ακίν «In the Fade» (Ολύμπιον, 20.30) αποτελεί το γεγονός της ημέρας: Μια γυναίκα καταδύεται στην κόλαση μετά τον θάνατο του συζύγου και του γιου της σε βομβιστική επίθεση και αναδύεται στο καθαρτήριο, επιζητώντας την τιμωρία των δύο νεοναζί που κρύβονται πίσω από το έγκλημα. Το οδυνηρό αυτό ταξίδι με μόνη καύσιμη ύλη την οργή και το πένθος γίνεται μέσα από τον φακό του Φατίχ Ακίν ένα σαφές, ριζοσπαστικό πολιτικό σχόλιο, που φιλοδοξεί να διαλύσει την ομίχλη της εποχής.