Οπως κάθε χρόνο, σε κάθε Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τα σαββατοκύριακα οι ουρές για τα πολυπόθητα εισιτήρια είναι ακόμη μεγαλύτερες, οι αίθουσες προβολών πλημμυρίζουν από κινηματογραφόφιλους και το ένα sold out διαδέχεται το άλλο.
Για το λόγο αυτό, οργανωθείτε σωστά, επιλέξτε σοφά και προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήρια από τα εκδοτήρια του φεστιβάλ στην πλατεία Αριστοτέλους, καθώς και την Αποθήκη Δ και την Αποθήκη 1 στο λιμάνι (ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00-24:00).


Βαλκανική λογοτεχνία και κινηματογράφος
Η σημερινή μας φεστιβαλική περιπλάνηση ξεκινά από νωρίς το μεσημέρι (ώρα 12.45, αίθ. «Σταύρος Τορνές) με την ταινία «Οικογένεια Μορομέτε» του Στέρε Γκούλεα, που μάς μεταφέρει στη ρουμανική επαρχία της δεκαετίας του ’30, λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναψηλαφεί μια κρίσιμη εποχή της ρουμανικής ιστορίας με τρυφερότητα και χιούμορ, προσδίδοντας στο χρονικό της διάλυσης μιας οικογένειας οικουμενικές διαστάσεις. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μαρίν Πρέντα και προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος του 58ου ΦΚΘ «Από τις λέξεις στις εικόνες: Βαλκανική λογοτεχνία και κινηματογράφος», το οποίο περιλαμβάνει έντεκα ορόσημα του βαλκανικού κινηματογράφου, που βασίζονται σε μνημειώδη λογοτεχνικά έργα του 20οού αιώνα και αποτυπώνουν την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα προβάλλονται επίσης οι ταινίες «Η σημύδα» του Άντε Μπάμπαγια (15.30, αίθ. «Σταύρος Τορνές»), μια -βασισμένη σε διηγήματα του Σλάβκο Κόλαρ- ρεαλιστική αποτύπωση των τραχιών ηθών της κροατικής επαρχίας στις αρχές του 20ού αιώνα καθώς και το «Άνυδρο καλοκαίρι» (23.00, αίθ. «Σταύρος Τορνές») του τούρκου Μετίν Ερκσάν μια -βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Νετζάτι Τζουμαλί- σπουδή στα χθόνια ανθρώπινα ένστικτα, υπό τον λαμπρό ήλιο του Αιγαίου που εξάπτει τα πάθη.

Ελληνικές παραγωγές σε επίσημη πρώτη προβολή 
Απ' τις υπόλοιπες σημερινές προβολές, στρεφόμαστε προς τον ελληνικό κινηματογράφο, που όπως πάντα εκπροσωπείται με πλήθος ταινιών στο φεστιβάλ. Στις 17.15, στην αίθ. «Τώνια Μαρκετάκη», προβάλλεται η ταινία «Στην R' », τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει η κινηματογραφική ομάδα «Στην R’» που συστάθηκε δίχως ρόλους και ιεραρχίες για την υλοποίηση της ομότιτλης –ανεξάρτητης, no budget, αντιεμπορευματικής ως προς την παραγωγή και διανομή της– ταινίας. Η ιστορία ενός νεαρού ζευγαριού που ερωτεύεται, αλλά θα έρθει αντιμέτωπο με τα δεσμά της κανονικότητας. Παράλληλα, στην πορεία οι δύο εραστές ενηλικιώνονται, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. O βράχος του Σίσυφου διαφαίνεται στο βάθος. 
Στις 20.30, στο Ολύμπιον, επιστρέφει στο Φεστιβάλ ένας παλιός γνώριμος: ο Αλέξανδρος Αβρανάς με την καινούργια του ταινία «Love me Νot»: Ένα παντρεμένο ζευγάρι, γύρω στα σαράντα, κλείνει συμφωνία με μια φτωχή μετανάστρια για να γίνει παρένθετη μητέρα και να γεννήσει το παιδί τους. Η μετανάστρια μετακομίζει από το φτηνό ξενοδοχείο όπου μένει στην πολυτελή βίλα του ζευγαριού σε κάποια απόμερα προάστια. Εκεί, όσο ο άντρας λείπει στη δουλεια, η σύζυγος και το κορίτσι αρχίζουν να γνωρίζονται καλύτερα, απολαμβάνοντας τον πλούσιο τρόπο ζωής. Πίσω από τη διαφαινόμενη χαρά της, η σύζυγος φαίνεται να βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην κατάθλιψη. Ένα βράδυ, μετά από μερικά ποτά με το κορίτσι, η γυναίκα βγαίνει για βόλτα με το αυτοκίνητο. Το επόμενο πρωί, ο σύζυγός της λαμβάνει μια κλήση: η αστυνομία τον ειδοποιεί ότι το αυτοκίνητο βρέθηκε καμένο και το πτώμα της γυναίκας του απανθρακωμένο. 
Τέλος, στις 22.00, στην αίθ. «Τώνια Μαρκετάκη», προβάλλεται η ταινία του Δημήτρη Τσιλιφώνη «Do it Yourself»: Ένας μικροαπατεώνας συμφωνεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα βίντεο, που έχει σκοπό να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα ενός παράνομου επιχειρηματία. Όταν συνειδητοποιεί ότι οι συνεργοί του πρόκειται να τον σκοτώσουν, έχει μερικές μόνo ώρες για να αποδράσει από το στούντιο που τον έχουν φυλακισμένο.