To 58o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει την ευκαιρία στους σινεφίλ να ανακαλύψουν δύο σπάνιες ελληνικές ταινίες που προβάλλονται σήμερα σε κόπιες 35 mm, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά: Α΄ και Β΄ Εξώστης», που
πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου). Πρόκειται για τις ταινίες «Ανοιχτή επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (1967) και «Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο» του Κώστα Φέρρη (1975).

Στην «Ανοιχτή επιστολή» (αίθ. «Παύλος Ζάννας, 19.30), ένα από τα σημαντικότερα ντεμπούτα του ελληνικού κινηματογράφου, που «κόπηκε» από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του ‘69, ο Δημήτρης περιφέρεται σαν ήρωας του Τρυφώ στην Αθήνα της δεκατίας του εξήντα. Μνήμες από την Κατοχή, επισκέψεις σε νυχτερινά μπαρ, σεξ με γυναίκες βγαλμένες από τα swinging 60s και η συντηρητική οικογένειά του συνθέτουν το πορτρέτο ενός άντρα που μετεωρίζεται, ακριβώς όπως και η εποχή του (βρισκόμαστε λίγο πριν τη δικτατορία), ανάμεσα σε έναν κούφιο εκμοντερνισμό και στο μικροαστικό βόλεμα.

Η δε ταινία του Κώστα Φέρρη, που θα προβληθεί τα μεσάνυχτα στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας», αποτελεί μια «αλχημική» ανακατασκευή του μύθου του Προμηθέα: Κάπου στο τέλος της δικτατορίας, η αρχαία τραγωδία και το ελληνικό αβάν γκαρντ θέατρο συναντούν με θράσος την πολιτική αλληγορία, τον χίπικο ψυχεδελισμό και τη γένεση του βιντεοκλίπ, σε μια κινηματογραφικά αταξινόμητη παραίσθηση, συγκρίσιμη με το σινεμά του Χοδορόφσκι και του Κένεθ Άνγκερ.

Και Ανοιχτοί Ορίζοντες...  
Απ' τον πάντα δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο της ενότητας του φεστιβάλ «Ανοιχτοί Ορίζοντες», επιλέγουμε σήμερα τρεις ταινίες που θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο.

Αρχικα, με την ταινία Νιούτον (αίθ. «Τώνια Μαρκετάκη, 17.15) του Αμίτ Β. Μασουρκάρ θα βρεθούμε στην Ινδία –τη μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη, όπου οι εκλογές κοστίζουν σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια δολάρια. Εκεί, ένας νέος κυβερνητικός υπάλληλος ονόματι Νιούτον αναλαμβάνει την αποστολή να διενεργήσει εκλογές χωρίς βία και νοθεία σε μια περιοχή ρημαγμένη από συρράξεις. Μέσα σε μια ζούγκλα κοντά στο Μπαγκλαντές, δρουν κομμουνιστές αντάρτες, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας μένουν αδρανείς. Ο Νιούτον προσπαθεί να βάλει τάξη στο χάος ακολουθώντας έναν νόμο του... Νέυτωνα (μετά από κάθε δράση ακολουθεί μια αντίδραση) και μας θυμίζει το στοιχείο που διακρίνει μια γνήσια δημοκρατική κοινωνία: τη μετάβαση από ένα άθροισμα ψηφοφόρων σ’ ένα σώμα ενεργών πολιτών.

Απ' την Ινδία στις ΗΠΑ με την ταινία «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ντάστιν Γκάι Ντέφα (17.30, αίθ. «Τζον Κασσαβέτης»): Κατά τη διάρκεια μίας και μόνο μέρας στη Νέα Υόρκη, μια πληθώρα χαρακτήρων παλεύουν εξίσου με το κοινότοπο και το απρόσμενο και τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής τους. Μια μάχιμη ρεπόρτερ συναντά δυσκολίες την πρώτη της μέρα στη δουλειά, όσο κι αν το παραπλανημένο αφεντικό προσπαθεί να τη βοηθήσει, μια επαναστατημένη έφηβη προσπαθεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στα φεμινιστικά της ιδεώδη και σε άλλες επιθυμίες της, ενώ ένας νέος άνδρας πασχίζει να τα ξαναβρεί με την πρώην του, παρά το γεγονός πως ο αδελφός της απειλεί με αντίποινα. Εντωμεταξύ, ένας φανατικός μουσικόφιλος χτενίζει όλη την πόλη για να βρει ένα σπάνιο βινύλιο. Μια παιγνιώδης ωδή στην αναλογική εποχή, την ταπεινότητα, αλλά και την ίδια τη Νέα Υόρκη.

Και απ' τη Νέα Υόρκη σε μια μικρή πόλη της νότιας Κίνας μέσα από το σαρωτικό νεονουάρ και γεμάτο μαγικό ρεαλισμό ανιμέσιον «Και καλή σας μέρα» (αίθ. «Φρίντα Λιάππα», 21.00) του Λιου Τζιαν: Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει χρήματα για να επιδιορθωθεί η αποτυχημένη πλαστική εγχείρηση της αρραβωνιαστικιάς του, ένας οδηγός κλέβει από το αφεντικό του μια τσάντα που περιέχει ένα εκατομμύριο. Τα νέα σχετικά με τη ληστεία διαδίδονται γρήγορα στην πόλη και, μέσα σε μια νύχτα, στήνεται ένα άγιο κυνηγητό…