Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Έτσι και το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τελευταία ημέρα λοιπόν σήμερα, κι όποιος πρόλαβε... ταινίες είδε!


Τελετή λήξης

Η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ στις 19.00 στο Ολύμπιον. Τα βραβεία που θα απονεμηθούν είναι: του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, το βραβείο καλύτερης ταινίας Virtual Reality, καθώς και τα βραβεία FIPRESCI στην καλύτερη ελληνική και καλύτερη ξένη ταινία του φεστιβάλ από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Ακόμη, το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» που απονέμει ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ η ΕΡΤ ΑΕ απονέμει το βραβείο «Νέες Κινηματογραφικές Αφηγήσεις» σε μια ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην κατηγορία «Επίσημη Πρώτη». Επίσης, θα απονεμηθεί το βραβείο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τα Bραβεία Νεότητας, τα βραβεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, τα οποία απονέμονται μετά από απόφαση της ειδικής γενικής συνέλευσης όλων των μελών της ΠΕΚΚ, που έχουν παρακολουθησει το φεστιβάλ, καθώς φυσικά και τα βραβεία κοινού.

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Το πάρτι» της Σάλι Πότερ, μιας κωμωδίας με το περιτύλιγμα της τραγωδίας, στην οποία μια επετειακή μάζωξη φίλων παίρνει βίαια τροπή όταν αυτοί βρίσκονται υπό πίεση, σε περιορισμένο περιβάλλον. Μια «γυμνή» ταινία που μετατρέπει τους περιορισμούς του χώρου και του «πραγματικού χρόνου» σε αρετές, ένα επίτευγμα κινηματογράφησης και υποκριτικής που δεν μας επιτρέπει να κρυφτούμε πουθενά, αλλά μας ανταμείβει με τη θεραπευτική δύναμη του γλυκόπικρου γέλιου, σε στιγμές που τα παγκόσμια γεγονότα μας φέρνουν δάκρυα στα μάτια. 
Επιλογές της τελευταίας ημέρας
Τελευταία ευκαιρία για να παρακολουθήσουμε, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, μερικές από τις ταινίες που συζητήθηκαν από τους σινεφίλ που τις παρακολούθησαν τις προηγούμενες ημέρες. 
Μια απ' αυτές, η ταινία «Την έβδομη ημέρα» («Φρίντα Λιάππα», 18.00) του Τζιμ Μακέι, εστιάζει σε μια ομάδα παράτυπων μεταναστών από το Μεξικό που ζουν στο Μπρούκλιν. Η ταινία ακολουθεί τα βήματα ντελιβεράδων, οικοδόμων, λαντζέρηδων, μπακάληδων και πλανόδιων πωλητών μαλλιού της γριάς, που δουλεύουν σκληρά έξι μέρες την εβδομάδα. Την έβδομη μέρα, όμως, απολαμβάνουν το κυριακάτικο ρεπό τους στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Ένας εμβληματικός σκηνοθέτης του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά επιστρέφει μετά από 12 χρόνια τηλεοπτικής καριέρας (κατά τα οποία γύρισε, μεταξύ άλλων, επεισόδια του The Wire και του Mr. Robot) μ’ ένα χαμηλότονο ποίημα για την εγκαρτέρηση. 
Στην ταινία «Πρόσωπο με πρόσωπο» («Παύλος Ζάννας», 22.30) του Ντάστιν Γκάι Ντέφα, παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια μίας και μόνο μέρας στη Νέα Υόρκη, μια πληθώρα χαρακτήρων να παλεύουν εξίσου με το κοινότοπο και το απρόσμενο και τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής τους. Μια μάχιμη ρεπόρτερ συναντά δυσκολίες την πρώτη της μέρα στη δουλειά, όσο κι αν το παραπλανημένο αφεντικό προσπαθεί να τη βοηθήσει, μια επαναστατημένη έφηβη προσπαθεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στα φεμινιστικά της ιδεώδη και σε άλλες επιθυμίες της, ενώ ένας νέος άνδρας πασχίζει να τα ξαναβρεί με την πρώην του, παρά το γεγονός πως ο αδελφός της απειλεί με αντίποινα. Εντωμεταξύ, ένας φανατικός μουσικόφιλος χτενίζει όλη την πόλη για να βρει ένα σπάνιο βινύλιο. Μια παιγνιώδης ωδή στην αναλογική εποχή, την ταπεινότητα, αλλά και την ίδια τη Νέα Υόρκη. 
Τέλος, στις 23.15, στην αίθουσα «Φρίντα Λιάππα» προβάλλεται η ταινία Golden exits του Αλεξ Ρος Πέρι: Η σύντομη παραμονή μιας 20χρονης από την Αυστραλία στην καρδιά του Μπρούκλιν αναστατώνει δύο οικογένειες, καθώς υπενθυμίζει στα μέλη τους πώς ήταν η ζωή τους παλιά, πώς είναι τώρα, και πώς δεν θα γίνει ποτέ. Αντλώντας στοιχεία από το σινεμά του Ερίκ Ρομέρ, ο Άλεξ Ρος Πέρι μας μεταφέρει στον μικρόκοσμο μιας γειτονιάς της Νέας Υόρκης στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου και μας χαρίζει την ανεκτίμητη συντροφιά μερικών καταβεβλημένων, πλην λαμπερών χαρακτήρων.