Μετά τη χθεσινή τελετή έναρξης, ξεκινούν σήμερα από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ οι προβολές του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο φέτος, μέχρι και την επόμενη Κυριακή 12 Νοεμβρίου, προσφέρει στους κινηματογραφόφιλους 183 ταινίες μεγάλου και 60 μικρού μήκους καθώς και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων (εκθέσεις, εικαστικές διοργανώσεις, συναυλίες κ.ά).


Οι σημερινές επιλογές μας 
Στη 1 το μεσημέρι στο Ολύμπιον προβάλλεται η ταινία «Η φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη, μια δημιουργία του 1986 και μία από τις δέκα ταινίες που επέλεξε για το φεστιβάλ ο Ευθύμης Φιλίππου, ο βραβευμένος στις Κάννες σεναριογράφος της ταινίας «The Killing of a Sacred Deer» του Γιώργου Λάνθιμου (αλλά και υποψήφιος για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου με τον «Αστακό» του Λάνθιμου). Στη «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη, με τους Άρη Ρέτσο, Χρήστο Τσάγκα και Δέσποινα Τομαζάνη, παρακολουθούμε τη συνάντηση του γιου ενός κομουνιστή που επιθυμεί να φύγει από τη μικρή του πόλη κι ενός μετανάστη που επιθυμεί να γυρίσει στην πατρίδα του.

Πέρα από τις στατιστικές της ανεργίας
Το μεσημέρι προβάλλονται δύο ταινίες, με ελεύθερη είσοδο (απαραίτητη η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου), από το αφιέρωμα «Αόρατα χέρια», το οποίο παρουσιάζει μια διαφορετική, απρόβλεπτη όψη της ανεργίας και της εργασίας. Στη 1 μ.μ., στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», προβάλλεται η ταινία «Με λένε Σβέτα», της Ζάνα Ισαμπάγιεβα, όπου η ηρωίδα, αφού μείνει ξαφνικά άνεργη, θα οδηγηθεί σε μια αξιόποινη πράξη, ενώ στη 1.30 μ.μ. στην αίθουσα «Φρίντα Λιάππα» προβάλλεται η ταινία «Δυο πόδια σ' ένα παππούτσι», των Πολ Καλορί και Κοστιά Τεστού, ένα κράμα μιούζικαλ και κωμωδίας σοσιαλιστικού ρεαλισμού για τους καιρούς της εργασιακής επισφάλειας.

Φιλμ νουάρ με γυναικεία ματιά
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Άιντα Λουπίνο, την αμερικανίδα ηθοποιό του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο, στις 3 το μεσημέρι, στον «Παύλο Ζάννα», προβάλλεται «Ο δολοφόνος της λεωφόρου»: Στο δρόμο για το Μεξικό, δύο ανυποψίαστοι φίλοι που πάνε εκδρομή το Σαββατοκύριακο για να ψαρέψουν παίρνουν με oτοστόπ έναν διαβάτη που αποδεικνύεται καταζητούμενος κατά συρροή δολοφόνος. Υπό την απειλή του όπλου, οι δύο φίλοι οδηγούν το αμάξι σε κάθε επικίνδυνη ζώνη που τους υποδεικνύει ο δολοφόνος, ψάχνοντας τρόπο να αποδράσει. Tο πρώτο και μοναδικό φιλμ νουάρ που σκηνοθέτησε γυναίκα δεν επιστρατεύει τις αρχετυπικές φιγούρες του είδους (ούτε καν τη φαμ φατάλ!), αλλά χρησιμοποιεί το αχανές, απέραντο τοπίο ως ξενιστή του αγνού φόβου.

Καθολικά προσβάσιμη προβολή του Φαλακρού Πράκτορα
Το 58ο ΦΚΘ θέλοντας να συνεχίσει να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζει σήμερα, στις 18.30, στο Ολύμπιον μια κλασική κι αγαπημένη ταινία με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές: Η ταινία «Θου - Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ» του Θανάση Βέγγου θα προβληθεί με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Πέρα από τα σύνορα
Τέλος, στις 10 το βράδυ στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» θα προβληθεί η -βασισμένη σε πραγματική ιστορία- ταινία «Νύφη του ISIS» του Μορτέζα Τζαφαρί, που αφηγείται την ιστορία της Αμινέ, η οποία δραπετεύει από την αιχμαλωσία της ISIS και βρίσκεται φυλακισμένη στο σπίτι της από τον πατέρα της που θεωρεί ντροπή την εγκυμοσύνη της. Τελικά, θα βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Η ταινία εντάσσεται στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», κατά την οποία το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει σε πρεμιέρα τρεις ταινίες από σκηνοθέτες ή συντελεστές που είτε είναι ελληνικής καταγωγής και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό είτε είναι ξένοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.