Τον καλύτερό τους εαυτό έδωσαν οι μαθητές στη σημερινή μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού για την γιορτή του Πολιούχου Αγ. Δημητρίου, το Έπος του '40 και της απελευθέρωσης της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό.


Το θέμα, όμως, μετατέθηκε από την παρουσία των παιδιών, στην απουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Μια απουσία που είχε προαναγγελθεί, σε ραδιοτηλεοπτικές του εμφανίσεις. Τον Δήμο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Αλ. Μπαρμπουνάκης.

Μεσοβέζικη στάση κράτησε ο εκπροσωπών την κυβέρνηση αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. «Τα αισθήματα και τα συναισθήματα όλων μας είναι κοινά σήμερα. Ήμασταν όλοι εδώ για να χειροκροτήσουμε τους νέους μας αλλά και για να γιορτάσουμε μαζί τους αγώνες που κάνανε οι πρόγονοί μας και για την ελευθερία και για την Δημοκρατία. Οι στιγμές αυτές μας ενώνουν όλους. Αυτά τα μηνύματα τροφοδοτούν την καθημερινή μας προσπάθεια, όλων των Ελλήνων και προφανώς ήμασταν σήμερα όλοι εδώ μαζί» σημείωσε.

Για τις στρατιωτικές παρελάσεις υποστήριξε ότι «η νέα γενιά θα πρέπει να εκφράζει τη γνώση και την πίστη της στην Δημοκρατία και την Ελευθερία, που είναι αξίες σταθερές. Αν αυτό θα γίνεται με παρέλαση ή αν θα γίνεται με άλλες γιορτές είναι κάτι που μπορεί και το υπουργείο Παιδείας και όλη η κοινωνία να το συζητήσει, όχι τουλάχιστον την ημέρα της γιορτής. Κανείς από μας δεν έχει καμία ανάγκη να εισάγει μία λογική στρατιωτικής οργάνωσης ή οποιασδήποτε τέτοιας λογικής στο σχολείο». Ο κ. Φάμελλος κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε σταθερά δεσμευμένοι υπέρ της ενίσχυσης της Εθνικής Άμυνας γιατί η εθνική ανεξαρτησία είναι ένα βασικό στοιχεί της ταυτότητά μας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση, οι γονείς, όλοι μας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αυτά τα παιδιά να μείνουν στην Ελλάδα για να χτίσουμε στο μέλλον, μια πιο όμορφη Ελλάδα. Είδαμε χαμόγελα, είδαμε βλέμματα νευριασμένα, είδαμε και βλέμματα με ελπίδα. Ο κόσμος έχει ανάγκη από σύμβολα. Ένα από αυτά είναι δεμένο στην άκρη του λιμανιού και ο κόσμος ήρθε χθες για να τιμήσει την παρασημοφόρηση της σημαίας του Αβέρωφ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

Καλαφάτης: Μακάρι ο δήμαρχος να έλειπε μόνον σήμερα...

Για το θέμα ρωτήθηκε με τη λήξη της παρέλασης ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, αφού ο ίδιος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, πως "σήμερα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα παιδιά μας να παρελαύνουν. Απέναντι σε όλους εκείνους που με θολωμένο μυαλό εκμεταλλεύονται παρελάσεις για να δημιουργήσουν το πολιτικό τους προφίλ, εμείς είμαστε εδώ για να χειροκροτήσουμε τη νεολαία και να δείξουμε το δρόμο της γνώσης και της αριστείας". Έτσι, για την απουσία του κ. Μπουτάρη, δήλωσε ερωτώμενος σχετικά:

"Μακάρι να έλειπε μόνον σήμερα. Ο δήμαρχος λείπει σχεδόν πάντα, ειδικά από τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Ο καθένας με τη συμπεριφορά του δίνει και το δικό του στίγμα και αξιολογείται από τους πολίτες. Ως θεσμός επέλεξε να υποβαθμίσει την εκπροσώπηση αυτή, με το να μη παρίσταται εκείνος και να εκπροσωπηθεί". Προανήγγειλε, δε, συζήτηση για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης.

Για το ίδιο θέμα, ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Έργων, Στρ. Σιμόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: "(Ο δήμαρχος) ξέρει καλά να ξηλώνει αργά -αργά 'το πουλόβερ των θεσμών'. Ελπίζω να είναι αύριο στη στρατιωτική παρέλαση".

Τζιτζικώστας: Να επιστρέψουν οι νέοι από το εξωτερικό

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι «η μαθητική παρέλαση γίνεται κάθε χρόνο για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας, που με το αίμα τους φρόντισαν για να είμαστε σήμερα όλοι εμείς ελεύθεροι. Τώρα όμως η ευθύνη είναι δική μας. Εθνική ευθύνη και εθνικός στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε αυτοί νέοι άνθρωποι, η νέα γενιά της Ελλάδας, να μπορέσει να μείνει στη χώρα, να προκόψει και να δημιουργήσει εδώ. Για να δημιουργήσουμε όμως ένα τέτοιο περιβάλλον, χρειάζεται σκληρή δουλειά και ενότητα. Ταυτόχρονα, εθνικός στόχος μας πρέπει να είναι να επιστρέψουν όλοι οι νέοι άνθρωποι που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό. Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ό,τι πιο σημαντικό διαθέτει η χώρα μας. Εμείς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύουμε στις μεταρρυθμίσεις και στο έργο μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτό το περιβάλλον για τη νέα γενιά».

Στην παρέλαση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, ο βουλευτής της Ν.Δ. και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, πολιτευτές και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.