Γράφει και μαγειρεύει η Σίσση Βασιλειάδου

Πεϊνιρλί σημαίνει στα τούρκικα ¨με τυρί¨ και εκεί βρίσκεται και η νοστιμιά αυτής της μακρόστενης ζυμαρένιας βαρκούλας που ξεχειλίζει από βούτυρο και κασέρι και τρώγεται ζεστή ζεστή, μόλις βγεί από τον φούρνο.


Στην Ελλάδα, τη συνταγή, έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, και αμέσως διαδόθηκε και τιμήθηκε δεόντως.

Για να μην ψάχνετε, εναγωνίως, πού μπορείτε να βρείτε φρέσκο και ζεστό πεϊνιρλί, όπως έκανα εγώ όταν πεθύμησα να φάω πεϊνιρλί, ένα απόγευμα Κυριακής, και δεν το βρήκα πουθενά, σας δίνω μία συνταγή, για να το φτιάξετε στο σπίτι.

ΥΛΙΚΑ


Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 φακ. μαγιά ξερή
1 πρ. ζάχαρη
1 πρ. αλάτι
1 κ.σ.λάδι
350 ml νερό

Για τη γέμιση
50 γρ. βούτυρο
200 γρ. κασέρι τριμμένο
80 γρ. τυρί κρέμα
5 φέτες γαλοπούλα καπνιστή (προαιρετικά)
πιπέρι
ρίγανη (προαιρετικά)

Πώς το φτιάχνουμε


Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο, και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας Άν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλευράκι ακόμη.

Σε ένα μπολ που έχουμε βάλει το λάδι βάζουμε και την ζύμη μας και την αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, σκεπασμένη με πετσέτα μέχρι να γίνει διπλάσια σε μέγεθος. Όταν φουσκώσει, την κόβουμε σε 5 ή 6 ισομεγέθη κομμάτια, ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και τα ανοίγουμε σε σχήμα οβάλ.

Βάζουμε τα πεϊνιρλί σε ένα ταψί, με λαδόκολλα με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσουν. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια το βούτυρο και τα απλώνουμε πάνω στο καθένα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κασέρι, το τυρί κρέμα και το πιπέρι. Άν θέλουμε βάζουμε και λίγη ρίγανη.

Μοιράζουμε το μείγμα με το κασέρι στα πεϊνιρλί και άν θέλουμε προσθέτουμε και τις φέτες γαλοπούλας.Σηκώνουμε λίγο τα πλαϊνά για να μην χυθούν τα υλικά μας, σχηματίζοντας βαρκούλες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα, μόλις ροδοκοκκινίσουν και μοσχοβολήσει το σπίτι μας, από τα λιωμένα κασέρια.

Καλή σας όρεξη. 

Από το foodmood.gr