Το «όχι» με επιστολική ψήφο του Πάνου Καμμένου στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου σημάδεψε την ψηφοφορία - θρίλερ που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή. 


Το συγκεκριμένο άρθρο υπερψήφισαν 148 από τους 285 παρόντες βουλευτές. Είναι το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα σε 15χρονους να αιτηθούν την αλλαγή, με τη σύμφωνη γνώμη γονέων και επιστημονικής επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Βουλή και άσκησε έντονη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το «παράδειγμα του Υμηττού» που ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης. 

Σχετικά με το ζήτημα της ηλικίας των 15 ετών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι αρνητικός και σημείωσε πως το όριο θα έπρεπε να είναι τα 18. «Είναι αδιανόητο κάποιος στα 15 του να μην μπορεί να πιει αλκοόλ ή να οδηγεί αλλά να του επιτρέπεται να προβαίνει σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση παριστάνει τους προοδευτικούς και αδιαφορεί για την πιθανότητα ένα παιδί 18 χρονών να πάρει τέτοια απόφαση, χωρίς ιατρική δικλίδα ασφαλείας.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα, αναφέρθηκε σε μια συζήτηση που είχε με γιατρό του Αιγινήτειου νοσοκομείου, ο οποίος του διηγήθηκε μια ιστορία για ένα παιδί που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος.

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμη και τα διεμφυλικά άτομα για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα που προκάλεσε και προκαλεί στη χώρα.

Προσβλητικό χαρακτήρισε το παράδειγμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας παρέμβαση στη Βουλή.  «Αντί σήμερα να συζητάμε για μια μεγάλη και ουσιαστική τομή στα ανθρώπινα δικαιώματα, συζητάμε για την ηλικία των 15 ετών. Για τους διεμφυλικούς πολίτες 15 ετών, που υφίστανται τρομακτικό μπούλινγκ, θα έπρεπε να μας αφορά η δυνατότητά να αλλάξουν» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσετε αυτό το παράδειγμα. Δεν έχετε δικαίωμα να εξευτελίζετε και να υβρίζετε αυτούς τους ανθρώπους» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Στη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε:  «Χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα για να δείξω ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν να αλλάξουν φύλο χωρίς επίγνωση συνεπειών» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε εκ νέου στους εσωτερικούς τριγμούς που προκαλεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες, υποστηρίζοντας πως ο Πάνος Καμμένος δεν τολμά να είναι σε αυτή την αίθουσα. «Αυτή είναι η υποκρισία του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού» τόνισε.