Φωτογραφία του ©Νώντα Στυλιανίδη



Η πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων που πήραν μέρος σε έρευνα της Palmos Analysis, την οποία δημοσιεύει, σήμερα, η βδομαδιάτικη εφημερίδα Thessnews, αντιδρά στην πρόταση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη για μεταφορά του ποδηλατοδρόμου της Νέας Παραλίας!


Στο βασικό αντικείμενο της έρευνας, στην πρόταση δηλαδή για μεταφορά του ποδηλατοδρόμου από τη Νέα Παραλία, αυτή βρίσκει αντίθετους τους ερωτηθέντες στην πλειοψηφία τους με ποσοστό 49%. ενώ το ποσοστό των ατόμων που συμφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση έρχεται δεύτερο με ποσοστό 25%.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας, Γ. Γάλλιο και Χ. Πασχαλίδη, το ρεύμα αυτό της εναντίωσης απέναντι στην πρόταση δεν διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό ως προς την τελική του ετυμηγορία ούτε από τη διάκριση των απαντήσεων των πεζών αλλά και των ποδηλατιστών, αφού από το δείγμα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ποδήλατο, το συντριπτικό ποσοστό του 6ο% διαφωνεί με αυτήν, ενώ από το δείγμα των ανθρώπων που δήλωσαν πως δεν έχουν καμία σχέση με το ποδήλατο, το 38% αυτών δηλώνει πως διαφωνεί με την πρόταση, έναντιτου 35% που συμφωνεί με αυτήν.

«Τα τελευταία ποσοστά αποτελούν χωρίς αμφιβολία μια μικρή έκπληξη, καθώς το βασικό επιχείρημα για να τεθεί στο τραπέζι η πρόταση της μεταφοράς του ποδηλατοδρόμου είναι η ασφάλεια των πεζών που διασχίζουν την Παραλία, επιχείρημα που καταρρίπτεται από τις ίδιες τις απαντήσεις αυτών, αφού αν υφίστατο κάτι τέτοιο, οι ίδιοι οι πεζοί θα τάσσονταν υπέρ αυτής της λύσης κατά ένα μεγάλο ποσοστό» αναφέρουν στην ThessNews οι δύο ερευνητές.

Τέλος, οι κ. Γάλλιος και Πασχαλίδης σημειώνουν πως κατά τη διάρκεια της έρευνας μία πρόταση που ειπώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους ερωτηθέντες ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή της μεταφοράς του ποδηλατοδρόμου ήταν να ενισχυθούν κάποιες ενέργειες, προκειμένου να γίνει πιο ευδιάκριτος ο ποδηλατοδρόμος στους πεζούς και να εκμηδενιστεί η οποιαδήποτε πιθανότητα για ατυχήματα, ενώ η περίπτωση της μεταφοράς του ποδηλατοδρόμου στον δρόμο της Μεγάλου Αλεξάνδρου απορρίφθηκε από την πλειονότητα του ποσοστού των ερωτηθέντων που διαφώνησαν με την πρόταση στο σύνολό της, θεωρώντας την ως την πλέον επικίνδυνη λύση για τους ίδιους τους ποδηλάτες αλλά και λόγω των Ι.Χ που μοιάζει σίγουρο πως θα χρησιμοποιούν τον νέο ποδηλατόδρομο ως χώρο στάθμευσης, στερώντας από τους ποδηλάτες τη δυνατότητα να τον διασχίσουν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 251 άνδρες και 259 γυναίκες. Από το συνολικό δείγμα οι 338 είναι δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι 173 δημότες των περιφερειακών Δήμων.