Ο Γιουργκεν Κλόπ δημιούργησε το προπονητικό του μεγαλείο στην Ντόρτμουντ.
Τίτλοι, επιτυχίες μεγάλες ποδοσφαιρικές νύχτες στο Τσάμπιονς Λίγκ, έφτιαξαν το προφίλ του καλύτερου ίσως Γερμανού προπονητή την τελευταία δεκαετία.


Του Γιάννη Χατζηιωαννίδη

Η επιλογή του να επιλέξει την Λίβερπουλ, ταίριαζε γάντι, καθώς ο οξύθυμος Γερμανός δεν θα μπορούσε να ταιριάξει πουθενά αλλού όσο στην πόλη των Beatles. Μέχρι και τραγούδι του έβγαλε το "Κόπ" ( που τον λατρεύει), αλλά κοντά  2 χρόνια μετά τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα για τον Γερμανό. Χρειάστηκε η δήλωση του Τζέραρντ, για να καλμάρει κάπως η έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του ανθρώπου που κλήθηκε να αναγεννήσει τη Λίβερπουλ. Στην δεύτερη του φουλ σεζόν, ο Κλόπ δεν κατάφερε να παρουσιάσει τη ομάδα που ο κόσμος περίμενε να δει.
Ανούσια, χωρίς και αρχή και τέλος στο παιχνίδι της, πορεύεται με μέτριους παίκτες που σε καμία περίπτωση δεν ενσαρκώνουν τους πόθους ενός λαού. Ο οποίος λαός ψάχνει ένα πρωτάθλημα, με την ίδια δίψα και πάθος που οι αρχαιολόγοι ψάχνουν το Αγιο Δισκοπότηρο. Το 1990 είναι πολύ μακρινό και πλέον η αμφισβήτηση απειλεί να κάψει ως λίβας, όλες τις ελπίδες που γεννήθηκαν με την άφιξη του Γιούργκεν Κλόπ. Τα αποτελέσματα φέτος , θα μπορούσαν να ήταν κατά πολύ καλύτερα.
Τι του χρεώνουν όμως οι επικριτές του;. Μια βόλτα στα social media θα σας πείσει πώς πλέον ο κόουτς δεν είναι στο απυρόβλητο. Κυρίως τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Η αλήθεια είναι πώς στις μεταγραφές του καλοκαιριού ο Κλόπ δεν έκανε τίποτε για να φέρει στην ομάδα παίκτες πρωταγωνιστές, από το πάνω ράφι, που βέβαια κοστίζουν. Η Λίβερπουλ πορεύεται στον δύσκολο Αγγλικό μαραθώνιο με μέτριους τερματοφύλακες και οποιαδήποτε σύγκριση με τους πορτιέρο των άλλων ομάδων τη φέρνει τελευταία και καταϊδρωμένη.
Η αμυντική γραμμή παραμένει ίδια, χωρίς καμία σοβαρή προσθήκη με αποτέλεσμα να δέχεται πολύ εύκολα γκολ. Όσοι είδαν το ματς με την Νιούκαστλ, πρόσεξαν ότι στο τέρμα που δέχεται το κεντρικό δίδυμο είναι εκτός τόπου και χρόνου. Γενική παραδοχή πώς στην αμυνα δεν υπήρξε καμιά διαφοροποίηση σε σχέση με την περσινή χρονιά και πάντα σε πολύ μέτρια επίπεδα. ( Το μέτρια είναι η λέξη που ταιριάζει περισσότερο στη Λίβερπουλ αυτή την εποχή).
Ίσως η μόνη δύναμη της παραμένει η επίθεση της, που ομολογουμένως στην καλή της μέρα μπορεί να κάνει σμπαράλια κάθε αντίπαλο, αλλά και μια άμυνα που άνευ ανταγωνισμού γκρεμίζει ότι χτίζεται μπροστά.
Η ποδοσφαιρική ιστορία μας έχει διδάξει ότι ομάδα χωρίς ισορροπία, που δεν διαθέτει την αμυντική ποιότητα που θα της επιτρέπει να διατηρεί ανέπαφη την εστία της σε μια σειρά αγώνων κατά τη διάρκεια της σεζόν, είναι απίθανο να καταφέρει κάτι αξιόλογο. Kί μάλιστα την χρονιά που έχει και το Τσάμπιονς Λίγκ ( εκεί και αν αυτοκτόνησε στα δύο πρώτα ματς), αλλά και υψηλούς στόχους στις εγχώριες διοργανώσεις.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ( κανείς δεν είναι μάλλον), αν η Λίβερπουλ κινδυνεύει να κάψει το χαρτί που λέγεται Γιουργκεν Κλόπ.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο υπομονή χρειάζεται να κάνεις, για να δεις επιτέλους μια ομάδα ικανή για τίτλο. Αυτό πουν ξέρω με τα βεβαιότητος είναι πώς η όλη ιστορία άρχισε να κουράζει.
Ίσως το μόνο που μένει για τον Γερμανό, αλλά και για την Λίβερπουλ είναι η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου. Οι μεγάλοι παίκτες είναι αυτοί που μπορεί να κάνουν μια ομάδα μεγάλη. Iσως πάλι να χρειάζεται μια μεγάλη νίκη που θα τη ανεβάσει το ηθικό, που θα της δώσει αέρα υπεροχής για να μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση. Το μεγάλο ματς με την Γιουνάιτεντ μπορεί να δώσει απαντήσεις και να καθορίσει πολλά στο λιμάνι. Ακόμη και το μέλλον του ίδιου του προπονητή και κυρίως παικτών (  Η Λίβερπουλ ετοιμάζει νέα πρόταση για Φιρμίνιο). Είπαμε, η όλη ιστορία άρχισε να κουράζει... επικίνδυνα..
Και κάτι τελευταίο. Ο Κλοπ έχει 6 χρόνια συμβόλαιο, Για κάποιους αυτό μπορεί να λέει πολλά
(κρίνοντας φυσικά από τα χρόνια παραμονής του σε Μάιντς και Ντόρτμουντ) για άλλους μπορεί να μην λέει τίποτε... Οπως επίσης και το κατά πόσο φαίνεται η απουσία του Λαλάνα, η επιστροφή του οποίου υπολογίζεται προς τα τέλη του μήνα. Αλλά πάλι, αν κοτζάμ Λίβερπουλ, κρέμεται από έναν Λαλάνα,,,,,,