«Ενθαρρυντικά» χαρακτηρίζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη τα πρώτα στοιχεία από τη διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.


«Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι πολύ ενθαρρυντικά, δείχνοντας μεγάλη συμμετοχή. Τα δε μηνύματα που παίρνουμε από διάφορες πλευρές δείχνουν ότι ο κόσμος του Δημοσίου στο σύνολό του αναγνωρίζει το αναγκαίο αυτής της μεταρρύθμισης, παρά την αρχική δυσπιστία και επιφυλακτικότητα και παρά τις 'ομόφωνες' αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων» αναφέρει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η κ. Γεροβασίλη, συνολική εικόνα θα υπάρξει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τις 23 Οκτωβρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία «και τότε θα φανεί αν οι αποφάσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας απεικονίζουν τη βούληση των εργαζομένων».

Η υπουργός επαναλαμβάνει πως «πρόκειται για μια διαδικασία αξιοκρατική, απολύτως διασφαλισμένη και θωρακισμένη θεσμικά στο καλύτερο δυνατό επίπεδο» και επισημαίνει ότι «το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως συνέβη με την αξιολόγηση επί των ημερών Μητσοτάκη».

Για το νέο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τις προσφερόμενες θέσεις για αποσπάσεις και μετατάξεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων των υπηρεσιών για κάλυψη κενών θέσεων.

Τονίζει παράλληλα ότι σύντομα το ψηφιακό Δημόσιο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών. «Το ψηφιακό κράτος, στο οποίο στοχεύουμε να φτάσουμε το 2020, έχει λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αξιοκρατία. Οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες κοστίζουν λιγότερο στο φορολογούμενο πολίτη, ενώ λιγότερη είναι και η αυτοπρόσωπη παρουσία του για την εξυπηρέτησή του» δηλώνει.

Αποτιμώντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο ως αξιόπιστος συνομιλητής, παράγοντας σταθερότητας, αλλά και φορέας αξιών που έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη η διεθνής κοινότητα».
Δηλώνει τέλος αισιόδοξη για την πορεία της χώρας, αισιοδοξία που πηγάζει όπως λέει «από τα αποτελέσματα, τη σκληρή δουλειά και την πίστη μας στην ελληνική κοινωνία».