Το... κουδουνάκι, που θα ηχεί όταν ένας ομιλητής ξεπερνά το χρόνο που έχει στη διάθεσή του για να κάνει τις ανακοινώσεις του, σκέφτονται να επαναφέρουν στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.


Σήμερα συνεδρίασε η διαπαραταξιακή επιτροπή, υπό την προεδρία της Καλυψώς Γούλα και παρουσία του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη. Το θέμα της συζήτησης ήταν η βελτίωση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου κι ένας τρόπος που προτάθηκε ήταν και το... κουδουνάκι.

Έτσι, οι επικεφαλής και οι αντιδήμαρχοι, στις ανακοινώσεις τους, θα έχουν αυστηρά 7 λεπτά χρόνου ομιλίας. Με το που θα συμπληρώνεται ο χρόνος θα ακούγεται ο ήχος του κουδουνιού (όπως στη Βουλή) και θα πρέπει να ολοκληρώσουν την ομιλία τους.

Φυσικά ο δήμαρχος έχει απεριόριστο χρόνο τοποθέτησης, ενώ έχει το δικαίωμα, από τον κανονισμό, να παρεμβαίνει όποτε κρίνει απαραίτητο.

Συζητήθηκε επί μακρόν και το τι θα γίνει με τις ανακοινώσεις των αντιδημάρχων, καθώς τώρα αυτές γίνονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, λίγο πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που κρατούνται. Η επιτροπή προσανατολίζεται στο να γίνονται πρώτα οι ανακοινώσεις του δημάρχου, να ακολουθούν αυτές των επικεφαλής των παρατάξεων κι έπειτα των αντιδημάρχων. Μάλιστα, ο δήμαρχος πρότεινε μεταξύ όλων αυτών να γίνεται πεντάλεπτη διακοπή για να έχει τον τρόπο, η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, που μεταδίδει απευθείας τις συνεδριάσεις, να βάζει διαφημίσεις!

Όσον αφορά τις διάφορες κοινωνικές ομάδες που παρουσιάζονται στο δημοτικό συμβούλιο και ζητούν το λόγο για διάφορα θέματα, η επιτροπή προσανατολίζεται στο να δίνει χρόνο στην έναρξη της συνεδρίασης, ακόμη κι αν δεν υπάρχει απαρτία, ώστε να μη σημειώνονται καθυστερήσεις, όπως τώρα, στην έναρξη της συνεδρίασης.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου, μέσα στην εβδομάδα, για να ληφθούν αποφάσεις.