Βαθιά επικριτικός με την Ευρώπη μετά την εποχή του Μάαστριχτ, αλλά και με όσους διαπραγματεύτηκαν αρχικά με τους ευρωπαίους εταίρους τα θέματα της ελληνικής κρίσης, εμφανίστηκε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός από την Κοζάνη. 


Απευθύνοντας το χαιρετισμό του στους πολίτες της Κοζάνης, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου για τις εργασίες του 2ου Συμποσίου Λογοτεχνίας που διοργάνωσε το λογοτεχνικό περιοδικό «Παρέμβαση», ο Βασίλης Βασιλικός καταφέρθηκε κατά όσων είχαν την ευθύνη της υπογραφής του πρώτου μνημονίου. 

«Δεν διαπραγματευτήκαμε, υπογράψαμε χωρίς να κάνουμε τίποτα» σημείωσε, ενώ από την άλλη πλευρά αναγνώρισε τις μεγάλες ευθύνες των εταίρων, λέγοντας ότι χρησιμοποίησαν τη χώρα ως πειραματόζωο. «Τα σχέδιά τους μετά τη λάθος συνταγή του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων απέτυχαν και τώρα δεν ξέρουν που να κρυφτούν» επισήμανε.

Ο Έλληνας συγγραφέας φάνηκε απαισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι «όταν η οικονομία αντικαθιστά το όραμα της Ευρώπης, το μέλλον της Ευρώπης γίνεται παρόραμα», και θυμήθηκε το μακρινό 1992, όταν υπογράφτηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία ο ίδιος και πολλοί γάλλοι διανοούμενοι πολέμησαν με πάθος.

Ο Βασίλης Βασιλικός, που ήταν το τιμώμενο προσώπο του 2ου Συμποσίου Λογοτεχνίας, παρακολούθησε τις εργασίες, που ένα μέρος τους ήταν αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Ανέσυρε από τη μνήμη του ένα γεγονός που έλαβε χώρα ανάμεσα στους δύο άνδρες και το οποίο δεν είναι ευρύτερα γνωστό. «Μόλις είχα τελειώσει το πρώτο μου βιβλίο "Η διήγηση του Ιάσονα", ήμουν 18 χρόνων, νεαρός μόλις φοιτητής, και αποφάσισα να το στείλω σε γνωστούς εν Ελλάδι κατεστημένους ειδικούς και συγγραφείς της εποχής, αλλά ουδείς μου απάντησε». Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, «η μόνη απάντηση που έλαβα ήταν αυτή του Νίκου Καζαντζάκη με μια επιστολική κάρτα, την οποία έχω και τη διαφυλάττω ως ευαγγέλιο, που έγραφε: "Πολύ ενδιαφέρουσα, πολλή χαρά μου έδωσε η διήγηση του Ιάσονα, σας ευχαριστώ που με θυμηθήκατε, ο Θεός ο Κρητικός πάντα μαζί σας"».

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ